Prim-ministrul Irlandei de Nord Paul Givan și-a anunțat joi demisia, pe fondul tensiunilor cu unioniștii care sunt nemulțumiți cu privire la aranjamentele vamale post-Brexit din provincia britanică, care, spun ei, amenință locul Irlandei de Nord în Regatul Unit, scrie AFP.

Paul GivanFoto: Wikipedia

Acest anunț deschide o nouă criză politică și o perioadă de incertitudine în Irlanda de Nord, într-un moment în care Londra și Bruxelles-ul sunt angajate în discuții intense asupra protocolului nord-irlandez, care a introdus aceste controale controversate.

Această demisie „marchează sfârșitul a ceea ce a fost privilegiul vieții mele, slujind ca prim-ministru al Irlandei de Nord”, a spus Givan în timpul unui discurs la Belfast.

Demisia sa a dus mecanic la căderea viceprim-ministrului Michelle O'Neill, din partidul republican Sinn Fein, cu care partidul lui, DUP, împarte puterea.

Ulterior, ministrul britanic responsabil pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis, s-a declarat „extrem de dezamăgit” de această decizie și a îndemnat DUP să numească „imediat” un premier.

„Prioritatea guvernului Regatului Unit este să vadă un executiv nord-irlandez care să lucreze pentru un viitor mai bun, mai prosper și comun pentru toți oamenii din Irlanda de Nord”, a adăugat el.

Unioniștii din DUP amenințaseră de luni de zile că vor prăbuși administrația locală din cauza respingerii acordurilor vamale post-Brexit, pe care le denunță ca fiind o frontieră la Marea Irlandei.

După o întâlnire joi cu vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, ministrul britanic de externe Liz Truss a salutat „discuțiile bune”. „Avem nevoie de progrese urgente”, a adăugat ea.

Miercuri seara, ministrul nord-irlandez al agriculturii, Edwin Poots, ordonase serviciilor sale să înceteze controalele de sănătate ale produselor agroalimentare care sosesc în porturile nord-irlandeze miercuri la miezul nopții, decizie denunțată de republicanii din Sinn Fein și de Dublin ca încălcare a normelor internaționale.

Bruxelles-ul a deplâns decizia, care creează „în continuare incertitudine și imprevizibilitate pentru companiile și cetățenii din Irlanda de Nord”.

Alegerile locale programate pentru mai promit a fi de mare risc pentru DUP, cu un Sinn Fein care a venit puternic din spate și care se pronunță în favoarea unui referendum pentru unificarea insulei.