Premierul Serbiei, Vojislav Kostunica, a anuntat sambata, intr-o conferinta de presa, ca demisioneaza, in urma unei crize guvernamentale legate de independenta Kosovo si consolidarea relatiilor cu Uniunea Europeana. El a cerut organizarea alegerilor anticipate si a explicat ca Guvernul sau nu mai functioneaza din cauza lipsei unei unitati in cadrul coalitiei aflate la putere, relateaza Reuters.

Kostunica a adaugat ca cel mai rational ar fi ca alegerile parlamentare anticipate sa se desfasoare odata cu alegerile locale, adica pe 11 mai. France Presse relateaza ca premierul Serbiei a cerut intrunirea de urgenta a cabinetului sau, pentru a decide dizolvarea Parlamentului, sedinta fiind programata pentru luni.

Dejan Anastasijevic, jurnalist la revista "Vreme" din Belgrad, a declarat, pentru CNN, ca pentru o demisie oficiala trebuie parcurse mai multe etape."Nu este vorba de o demisie oficiala, aceasta nu poate fi facuta in cadrul unei declaratii de presa televizate. Pentru a fi intr-adevar o demisie formala, trebuie facuti anumiti pasi: sa inainteze demisia Guvernului, apoi Parlamentului si abia apoi se poate vorbi si despre alegeri noi", a adaugat ziaristul.

Agentia Rador aminteste ca Vojislav Kostunica a ajuns la dispute cu partenerii sai pro-occidentali din coalitia de guvernamant, motivele fiind lipsa unei pozitii unitare fata de proclamarea independentei Kosovo, precum si aderarea tarii la Uniunea Europeana.

Decizia lui Vojislav Kostunica de a demisiona il pune in disputa deschisa cu presedintele tarii, Boris Tadic (cunoscut pentru atitudinea sa pro-occidentala). Tadic a obtinut un nou mandat in urma alegerilor din 3 februarie.