Politicienii de dreapta din Spania au criticat puternic comentariile făcute de președintele american Joe Biden cu privire la atrocitățile suferite de persoanele indigene în urma descoperirii Americii de către Cristofor Columb, relatează BBC.

Joe Biden la o conferinta de presaFoto: Peter Klaunzer / AFP / Profimedia Images

Cu o zi înainte ca Spania să celebreze pe 12 octombrie descoperirea făcută de Columb, liderul conservator al Partidului Popular spaniol, Pablo Casado, a afirmat că expansiunea Spaniei în Americi a fost „cel mai important eveniment din istorie după Imperiul Roman”.

„Trebuie ca regatul Spaniei să își ceară scuze fiindcă în urmă cu 5 secole a descoperit Lumea Nouă, i-a respectat pe cei care erau acolo, au creat universități, creat prosperitate, construit orașe întregi? Nu cred”, a afirmat Casado într-o înregistrare video publicată pe pagina sa de Twitter.

Comentariile lui Casado au venit după ce președintele american Joe Biden a declarat în discursul său de Ziua lui Columb, sărbătorită cu o zi mai devreme în Statele Unite, că sosirea exploratorului în Americi a dus la un „val al devastării” pentru populațiile indigene.

Biden i-a îndemnat pe americani să nu „îngroape aceste episoade rușinoase din trecut” și a semnat o proclamație care creează Ziua Persoanelor Indigene, aceasta urmând să fie sărbătorită pe 11 octombrie, alături de Ziua lui Columb.

În America Latină variola și alte boli aduse de europeni au dus la moartea a milioane de indigeni care nu aveau niciun fel de protecție imunitară în fața unor patogeni complet noi, ușurând astfel cuceririle făcute de conchistadori.

Armele superioare ale acestora le-au permis de asemenea să câștige bătălii împotriva unor armate mult mai numeroase.

Aceiași factori au avut un rol crucial și în colonizarea Americii de Nord de către spanioli, britanici și francezi.

„Lamentabilul președinte al Statelor Unite”

Santiago Abascal, liderul partidului de dreapta Vox, l-a denunțat pe Joe Biden drept „lamentabilul președinte al Statelor Unite”.

„El tocmai a atacat marea capodoperă a cuceririlor spaniole: evanghelizarea. Cât de mândri putem fi de ce au făcut strămoșii noștri!”, a mai spus acesta, descriind coloniile spaniole drept „un imperiu al drepturilor omului”.

Politicienii Vox, al treilea cel mai mare partid din parlamentul de la Madrid, reafirmă adesea importanța Spaniei în istorie, unul dintre exemplele oferite de aceștia fiind oprirea avansării musulmane de către forțele catolice în Evul Mediu.

Tentativele separatiștilor catalani de a-și crea propriul stat independent au alimentat naționalismul spaniol în ultimii ani, încurajându-i pe mulți să respingă orice fel de critică la adresa istoriei țării.

Deși Spania menține relații economice și culturale apropiate cu fostele sale colonii, numeroase țări din America Latină afirmă că aceasta nu și-a cerut niciodată scuze pentru abuzurile comise de conchistadori și coloniștii care au venit în urma lor.

Citește și: