Fostul președinte american Donald Trump își celebrează pe 14 iunie prima zi de naștere după ce a părăsit Casa Albă, aceasta fiind totodată prima aniversare a magnatului din New York fără Twitter, rețea de care s-a folosit pentru a ajunge în fotoliul din Biroul Oval.

Trump imbarcandu-se la bordul Marine OneFoto: Mandel Ngan / AFP / Profimedia Images

@realDonaldTrump, contul care a evoluat de la postări cu gândurile ocazionale ale unui star TV la ciomagul folosit de un președinte american pentru a lovi în adversari, presă și membri ai propriului cabinet, a fost închis definitiv de Twitter pe 9 ianuarie după ce Trump a folosit platforma pentru a le lua apărarea susținătorilor săi care au luat cu asalt Dealul Capitoliului.

Cu o primă postare pe 4 mai 2009 pentru a-și promova apariția în emisiunea prezentatorului american David Letterman, Trump a folosit Twitter pentru a-l ajuta să ajungă al 45-lea președinte al SUA, contul său fiind închis după 57.000 de tweet-uri mai târziu. Uite unele dintre cele mai bizare și controversate postări ale sale:

Noiembrie 2012: Argumentând că schimbările climatice sunt o invenție a Chinei, unul dintre primele sale atacuri la adresa Beijingului, cu aproape 4 ani înainte să candideze la președinție:

  • „Conceptul de încălzire globală a fost inventat de China pentru a face industria americană necompetitivă.”

Mai 2013: Lăudându-se cu inteligența sa superioară:

  • „Îmi pare rău rataților și haterilor dar I.Q.-ul meu este unul dintre cele mai ridicate - și o știți cu toții! Vă rog nu vă simțiți proști sau nesiguri pe voi, nu este vina voastră.”

Decembrie 2013: Promovând teoria că președintele Barack Obama nu este un cetățean american, deși acesta și-a prezentat certificatul de naștere pentru a pune capăt teoriilor conspiraționiste potrivit cărora s-a născut în Kenya:

  • „Cât de uimitor, directorul din Departamentul sănătății care a verificat copii ale 'certificatului de naștere' al lui Obama a murit într-un accident de avion azi. Toți ceilalți au supraviețuit.”

Mai 2017: Covfefe - Cea mai enigmatică postare a sa:

  • „In ciuda presei constant negative covfefe.”

Noiembrie 2017: Plângându-se că a fost jignit de liderul nord-coreean, Kim Jong-un:

  • „De ce m-ar insulta Kim Jong-un spunând că sunt 'bătrân' când eu NICIODATĂ nu i-aș spune 'scund și gras'? Ah, bine, eu încerc atât de mult să fiu prietenul lui - și poate într-o zi se va întâmpla asta!”

Ianuarie 2018: O altă postare despre Kim Jong-un:

  • „Liderul nord-coreean Kim Jong-un tocmai a spus că 'butonul nuclear e pe biroul său tot timpul'. Îl va informa vă rog cineva din regimul său secătuit și înfometat că și eu am un Buton Nuclear, doar că este mult mai mare și mai puternic decât al lui, și Butonul meu funcționează!”

Martie 2018: Anunțând concedierea secretarului de stat Rex Tillerson printr-un tweet:

  • „Mike Pompeo, directorul CIA, va deveni noul nostru Secretar de Stat. Va face o treabă grozavă! Îi mulțumim lui Rex Tillerson pentru serviciul său!”

Vorbind despre câștigarea unei bătăi cu Joe Biden:

  • „Nebunul de Joe Biden încearcă să se comporte ca un dur. De fapt, el e slab, atât mental cât și fizic, și totuși el mă amenință, pentru a doua oară cu agresiune fizică. El nu mă cunoaște dar ar cădea rapid și tare, plângând pe tot parcursul. Nu amenința oameni Joe!

Iulie 2019: Spunându-le la 4 legiuitoare de culoare din Congres să se întoarcă acasă deși 3 din acestea s-au născut în SUA și una dintre ele a imigrat în SUA alături de familie când avea 13 ani:

  • „De ce nu se întorc înapoi pentru a ajuta cu repararea locurilor total nefuncționale și infestate de crime din care au venit?”

August 2019: Despre mașinile electrice anunțate de Ford:

  • „Henry Ford ar fi foarte dezamăgit dacă ar vedea urmașii săi din ziua de azi dorind să contruiască o mașină mai scumpă, care este mai puțin sigură și nu funcționează la fel de bine, deoarece directorii nu vor să lupte cu autoritățile de reglementare din California.”

Mai 2020:Insinuând că forțele de ordine vor deschide focul asupra manifestanților violenți ce protestatau împotriva uciderii lui George Floyd:

  • „Acești GOLANI dezonorează memoria lui George Floyd, și eu nu voi lăsa să se întâmple acest lucru (...) când încep jafurile, încep împușcăturile.”

Catalogând presa drept „dușman al poporului”:

  • „Mult mai multe dezinformări vin, de departe, din partea CNN, MSDNC (n.r. MSNBC), @nytimes, @washingtonpost decât din partea oricărei țări străine, chiar și la un loc. Fake News este Dușmanul Poporului!”

Iunie 2020: Atacându-l pe fostul său secretar al apărării, James Mattis:

  • „Probabil singurul lucru pe care eu și Barack Obama îl avem în comun este că amândoi am avut onoarea de a-l concedia pe Jim Mattis, cel mai supraevaluat general din lume”.

După ce Curtea Supremă a declarat neconstituționale mai multe măsuri ale administrației sale:

  • „Aveți impresia că nu mă place Curtea Supremă?”

Octombrie 2020: După ce a fost externat ca urmare a contractării coronavirusului:

  • „Am mers la spital şi nu mă simţeam prea bine. Apoi, acum două zile puteam să şi plec. Acum două zile mă simţeam grozav, mai bine decât m-am simţit după multă vreme. Am mai spus-o, mai bine ca acum 20 de ani.”

Comparând coronavirusul cu gripa:

  • „Vine sezonul gripei! Mulți oameni mor în fiecare an de gripă în pofida Vaccinului, uneori peste 100.000. Ne vom închide Țara? Nu, am învățat să trăim cu ea, la fel cum învățăm să trăim cu Covid, mult mai puțin letal în majoritatea populațiilor”.

Noiembrie 2020: Afirmând că alegerile prezidențiale au fost „furate”:

  • „Credem că acești oameni sunt hoți. Mașinăriile din marile orașe sunt corupte. Acestea au fost alegeri furate. Cea mai bună firmă de sondare din Marea Britanie a scris dimineața asta că acestea au fost clar alegeri furate, că este imposibil de imaginat că Biden l-a depășit pe Obama în unele din aceste state”.

Decembrie 2020: Pretinzând că a câștigat alegerile când le-a pierdut:

  • „Grozav. Cele mai corupte alegeri din istorie, de departe. Am câștigat!!!”

Ianuarie 2021: Cerându-i vicepreședintelui Mike Pence să răstoarne rezultatul alegerilor:

  • „Tot ceea ce trebuie Mike Pence să facă este să le trimită (voturile) înapoi statelor și CÂȘTIGĂM NOI. Fă-o Mike, acesta este un moment pentru curaj extrem”, a adăugat Trump.

Luând apărarea susținătorilor săi care au luat cu asalt Dealul Capitoliului:

  • „Acestea sunt lucruri și evenimente care se întâmplă când o victorie zdrobitoare sfântă este luată fără menajamente și cu răutate luată unor patrioți extraordinari care au fost tratați rău și incorect de atâta timp. Mergeți acasă cu dragoste și pace. Amintiți-vă de această zi pentru totdeauna.”

Citește și: