Dmitri Medvedev, candidatul partidului Rusia Unita si favoritul actualului lider de la Kremlin, Vladimir Putin, a castigat duminica alegerile prezidentiale din Rusia, insumand 70,22% din voturile electoratului, relateaza AFP.

Potrivit rezultatelor partiale furnizate de Comisia electorala centrala dupa numararea a 99% din voturi, Medvedev este urmat de candidatul comunistilor, Ghennadi Ziuganov, cotat cu 17,77% din voturi si de liderul LDPR, Vladimir Jirinovski, care a obtinut 9,37% din sufragii. Presedintele Partiduluii democratic, Andrei Bogdanov, a fost cotat cu doar 1,29% din voturile rusilor.

Dmitri Medvedev si actualul presedinte in exercitiu, Vladimir Putin, au iesit duminica seara in Piata Rosie din Moscova sa sarbatoreasca victoria. In piata s-au adunat mii de rusi, bucurosi ca rezultatul alegerilor a iesit asa cum se asteptau cu totii.

Medvedev a dat asigurari ca va pastra stabilitatea tarii si va continua politicile mentorului sau, Vladimir Putin. "Vom mentine calea stabilita de actualul presedinte si avem toate sansele sa putem facem acest lucru", a spus Medvedev, vizibil emotionat, in fata multimii. Presedintele ales a venit imbracat in blugi si cu o jacheta de piele.

La randul sau, Vladimit Putin l-a felicitat pe Medvedev si a declarat ca Rusia merge pe drumul cel bun, iar societatea civila devine eficienta si responsabila. "La alegerile prezidentiale, candidatul nostru este fara nicio indoiala primul clasat", a adaugat Putin, facand referire la primele rezultate partiale. "Asta inseamna ca traim intr-un stat democratic si ca societatea noastra civila devine eficienta, responsabila si activa", a afirmat presedintele in exercitiu al Rusiei.

Primele reactii in Rusia, dupa anuntarea rezultatelor partiale

Dupa anuntarea rezultate partiale, primele rectii nu au intarziat sa apara. In timp ce contracandidatii Ghennadi Ziuganov si Vladimir Jirinovski au contestat rezultatul alegerilor, pe motiv ca scrutinul nu a fost democratic, importante figuri din lumea politica si economica l-au felicitat si i-au oferit sfatuiri viitorului presedinte.

Seful stafului electoral al lui Medvedev, Serghei Sobianin a declarat ca "victoria lui Dmitri Medvedev in alegerile prezidentiale este rezultatul situatiei socio-economice atinsa in ultimii ani". "Este rezultatul acelui tandem politic, alcatuit de Medvedev si Putin. Ceea ce, fireste, obliga puterea sa continua acel curs deja stabilit", a adaugat el.

Aleksandr Shohin, presedintele Uniunii intreprinzatorilor si industriasilor din Rusia a declarat ca "in primul rand, noul presedinte va trebuie sa rezolve vechile probleme, care nu sunt altele decat vesnica lupta impotriva inflatiei si diversificarea economiei".

"In al doilea rand, trebuie sa se pregateasca pentru noi provocari, avand in vedere ca in ultimii opt ani nu au fost mari impulsuri din afara in economia rusa. Dar ele pot apare in urmatorii ani. Toti vorbesc azi de criza economiei americane. Iar daca unda ei atinge China ca principal furnizor de marfuri al SUA, asta poate duce si la reducerea cererii de materii prime importate din Rusia", a afirmat Shohin.

Evgheni Iasin, director stiintific al Scolii superioare de economie crede ca noul sef al statului va trebui sa rezolve cateva probleme in privinta pensiilor: varsta de pensionare, dimensiunea pensiei si a diferitelor adausuri. De asemenea, va trebui sa rezolte problema majorarii salariilor pentru bugetari. Pe de alta parte, viitorul presedinte are multe de facut in domeniul invatamantului, in sensul deschiderii la maxim a accesului tuturor tinerilor la obtinerea unei pregatiri profesionale. In ce priveste coruptia, nu sunt multe de spus - coruptia va dainui pana cand populatia va simti diferenta dintre interesele ei si cele ale statului.

Aleksander Rarh, director de programe pentru Rusia, consiliul german pentru politica externaa declarat ca Europa asteapta de la viitorul presedinte al Rusiei incalzirea relatiilor. "Occidentul spera asta, mai ales ca in ultimele luari de pozitie ale candidatilor, dar si ale lui Putin, s-a vorbit mai putin de scutul american, accentul punandu-se pe problemele care exista in raporturile cu UE. Atmosfera trebuie sa se imbunatateasca", a declarat acesta.

"Sunt convins ca in Europa sunt multi care cred ca viitorul presedinte al Rusiei isi va concentra atentia pe directia american. Europenii sunt constienti de faptul ca, intr-un final, tarile UE vor trebui sa se adapteze liniei care va fi trasata in relatiile dintre Moscova si Washington", a afirmat Rarh

Rata de participare ridicata la alegerile prezidentiale

Cetatenii Rusiei au votat mai activ decat la anterioarele alegeri parlamentare si prezidentiale. Potrivit Comisiei electorale centrale, cu o ora inaine de inchiderea urnelor, prezenta la vot a fost de 64,23%. Se asteapta un procent de 67% pentru finalul alegerilor. Cea mai activa participare la vot s-a inregistrat in Cecenia, unde cu o ora inainte de inchiderea sectiilor, rata de participare era de 91%.

Si in regiunea Siberia, unde scrutinul s-a incheiat si a inceput numararea voturilor, prezenta la urne a fost destul de ridicata, peste 80% dintre alegatori si-au exercitat dreptul la vot. "In ansamblu, pe intreg teritoriul federatiei, cota de participare este mai ridicata in medie cu 3-5% decat la legislativele din decembrie 2007 sau la prezidentialele din 2004", a declarat presedintele Comisiei electorale centrale, Vladimir Ciurov, citat de anunta Itar - Tass.

Dmitri Medvedev - un politicia misterios

Dmitri Medvedev, membru al partidului Rusia Unita, este un personaj discret care nu a candidat niciodata pentru o functie politica. In varsta de 42 de ani, Medvedev este viceprim-ministru si presedinte al gigantului energetic Gazprom.

Nascut la 14 septembrie 1965, provine din elita de la Sankt Petersburg, orasul natal al presedintelui Putin. De profesie avocat, acesta a absolvit cursurile facultarii de drept a Universitatii din Sankt Petersburg in anul 1987. Este candidat in stiinte juridice, docent. Intre 1990-1999 a predat la universitatea de stat din Sankt-Peterburg.

In acelasi timp, in 1990-1995, a fost consilier al presedintele consiliului orasenesc Leningrad, expert al Comitetului pentru relatii externe al Primariei din Sankt-Peterburg.

In 1999 este numit adjunct al sefului aparatului guvernamental. In acelasi an, se muta la presedintie, ca adjunct al sefului adminstratiei prezidentiale. In 2000 este numit prim adjunct al sefului administraiei prezidentiale, intre 2000-2001 este presedinte al Consiliului director al Gazprom, iar incepand din 2002 - presedinte al Consiliului director al aceleeasi companii.

Din septembrie 2003 este sef al admitratiei prezidentiale, pentru ca in noiembrie 2005 sa fie numit adjunct al primului ministru.

Se apreciaza ca popularitatea sa din ultimii ani se datoreaza apropierii de Vladimir Putin, pe care il cunoaste de mai bine de 17 ani.

Dupa doua mandate consecutive, Putin, care nu mai putea candida, potrivit Constitutiei, l-a desemnat pe Medvedev, in decembrie, drept succesorul sau si a promis ca-i va fi prim-ministru, daca va iesi presedinte. In calitate de presedinte, Medvedev a promis ca va continua actuala linie pe care se afla Rusia, dar a indicat ca vrea sa puna mai mult accent pe chestiuni legate de educatie si sanatate, precum si pe lupta cu coruptia.

La cei cei 42 de ani ai sai, Dmitri Medvedev este cel mai tanar lider rus dupa tarul Nikolai al II-lea.