Democratii Hillary Clinton si Barack Obama au participat la o confruntare televizata in Ohio, unde s-au contrat pe tema campaniilor negative, a sanatatii si a schimburilor comerciale, transmite CNN. Dezbaterea organizata la Cleveland State University a avut cu doar cateva zile inaintea alegerilor din Texas si Ohio. In cazul in care Obama ar castiga, analistii considera ca scrutinul de saptamana viitoare ar putea lamuri situatia in cadrul Partidului Democrat, insa o victorie a lui Hillary Clinton ar amana verdictul nominalizarii candidatului democrat pana la Conventia Nationala din Denver, de la sfarsitul lunii august.

Fosta Prima Doamna a Statelor Unite l-a acuzat pe Barack Obama ca i-a prezentat deformat opiniile despre sistemul de sanatate si tratatul NAFTA in materialele electorale trimise alegatorilor din Ohio.

"Am un mare respect pentru senatorul Obama, dar exista diferente intre noi", a afirmat Clinton, adaugand ca a fost "ingrijorata" de "tacticile si alegerile" pe care le-a facut tabara lui Obama in ultimele zile. Potrivit CNN, scrisorile trimise alegatorilor sustin ca planurile lui Hillary Clinton ii obliga pe cei care nu doresc asigurari sa le cumpere. De asemenea, senatorul de New York este criticat pentru declaratiile contradictorii legate de NAFTA.

Clinton a declarat insa ca planurile sale legate de sanatate prevad asigurarea tuturor la preturi accesibile. In ceea ce priveste NAFTA, Clinton a afirmat ca tratatul trebuie imbunatatit pentru a oferi protectie sociala si pentru mediu inconjurator, astfel incat slujbele americanilor sa nu fie puse in pericol.

Barack Obama s-a aparat de criticile lui Clinton afirmand ca trimiterea de scrisori electorale este un lucru obsnuit in campanii si a acuzat, la randul sau, atacurile fostei Prime Doamne care s-au intensificat in ultima perioada.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, Obama se bucura de sprijinul a 50% dintre democrati, in timp ce Hillary Clinton este sustinuta de 40% dintre alegatorii partidului.

Obama are, in prezent, sprijinul a 1.360 de delegati, fata de cei 1.269 de delegati ce vor vota pentru Clinton. Pentru a castiga nominalizarea partidului, un candidat democrat are nevoie de sprijinul a 2.025 de delegati.

Analistii sunt de parere ca alegerile de saptamana viitoare, din Ohio si Texas, ar putea decide numele candidatului democrat la prezidentialele programate pentru 4 noiembrie. Tot pe 4 martie, alegatorii democrati vor fi chemati la urne in Rhode Island si Vermont.