Premiul Nobel pentru Pace 2020 a fost decernat vineri Programului alimentar mondial (PAM) al Națiunilor Unite, a anunțat comitetul Nobel norvegian, care a subliniat că nevoia de soluții multilaterale este „mai vizibilă ca niciodată”, transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

PAM este recompensat pentru "eforturile de luptă împotriva foametei, pentru contribuția la ameliorarea condițiilor de pace în zonele afectate de conflicte și pentru că a jucat un rol principal în eforturile care vizează împiedicarea utilizării foametei ca o armă de război", a declarat președintele comitetului Nobel, Berit Reiss.

Operând inclusiv cu ajutorul elicopterelor, elefanților sau cămilelor, PAM se prezintă drept "cea mai mare organizație umanitară", în condițiile în care 690 milioane de oameni - unul din 11 - suferea de subalimentație cronică în 2019.

Înființat în 1961, cu sediul la Roma și finanțat integral prin contribuții voluntare, PAM afirmă că a distribuit 15 miliarde de porții alimentare și a asistat 97 de milioane de persoane în 88 de țări anul trecut.

În ciuda progreselor înregistrate, obiectivul de a eradica foametea până în 2030 pare de neatins, în special după apariția pandemiei de coronavirus.