Violentele din Belgrad, comise in semn de protest fata de independenta Kosovo, sunt "total inacceptabile" - a declarat purtatorul de cuvant al Inaltului reprezentant al UE pentru politica externa, Javier Solana, care a facut apel la calm si retinere. Aceasta declaratie reprezinta prima condamnare din partea Uniunii, dupa manifestatiile de amploare impotriva independentei Kosovo.

Si Consiliul de Securitate al ONU a condamnat aceste violente, reamintind principiul inviolabilitatii misiunilor diplomatice - transmite France Presse.

Intr-o declaratie de presa, ambasadorul Panama (a carui tara asigura presedintia Consiliului) a subliniat ca membrii acestei organizatii condamna in cei mai fermi termeri atacurile comise de multime asupra ambasadelor din Belgrad. El a atras atentia ca guvernele-gazda trebuie sa ia toate masurile necesare penstru a asigura protectia incintelor diplomatice.

De asemenea, Statele Unite au protestat oficial, apreciind "incalificabila" pozitia guvernului sarb, care a permis unor manifestanti sarbi sa incendieze Ambasada americana la Belgrad. Numarul trei in Departamentul de stat american - Nicholas Burns i-a telefonat autoritatilor sarbe pentru a reclama securitatea "total ineficienta" asigurata de fortele sarbe.

Potrivit purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat american, mesajul Statelor Unite este foarte clar:"situatia este intolerabila, trebuia ca ei sa ia masuri pentru a asigura o securitate adecvata, pentru ca ambasada noastra si personalul nostru sa nu mai fie atacati".

Pe de alta parte, ministrul sarb de Externe, Vuk Jeremic, a declarat ca atacurile comise asupra ambasadelor straine din Belgrad sunt acte inacceptabile si regretabile, comise de extremisti, care nu reprezinta sentimentele sarbilor fata de secesiunea provinciei Kosovo. El a precizat, pentru agentia Reuters, ca actele de violenta au afectat imaginea Serbiei in strainatate si nu reprezinta sentimentele colective ale poporului sarb.