Curtea de apel din Paris a recunoscut, în premieră, fenomenul de bore-out drept o formă de hărțuire morală și a condamnat societatea Interparfums să plătească peste 50.000 de euro unui fost angajat, scrie Le Figaro.

Foto:

Bore-out este opusul fenomenului burn-out și definește o formă intensă de oboseală provocată de absența sarcinilor de serviciu, care poate ajunge până la depresie.

În urmă cu șase ani, acest fost colaborator al companiei a făcut o criză de epilepsie la volanul mașinii. A urmat un concediu medical de șase luni și concedierea sa. El a susținut însă că la originea problemelor sale de sănătate s-au aflat condițiile degradante de muncă: i se încredințau din ce în ce mai puține sarcini sau sarcini sub calificarea sa. A invocat faptul că s-a simțit marginalizat și deprimat.

Potrivit Le Monde, Frédéric Desnard lucra pentru compania franceză Interparfums, specializată în distribuția de parfumuri cu licență. „Eram dl. Soluție, de la repararea lămpilor arse la supravegherea anumitor contracte sau a cheltuielilor de deplasare”, spune acesta. În 2010, cel mai mare client al companiei a încetat contractul cu Interparfums.

„Am avut mult mai puține sarcini de îndeplinit deoarece asistentele din direcția care îmi încredința misiuni au început să le facă ele însele. Fiecare încerca să justifice importanța postului său”, povestea, în 2018, Frédéric Desnard, care a trecut de la zile în care lucra din plin la o muncă efectivă între 20 și 40 de minute pe zi.

„Nu mai aveam energie. Simțeam un sentiment de vinovăție și de rușine că primeam salariul pentru nimic. Aveam impresia că sunt invizibil pentru companie”, adăuga el.

În 2018, tribunalul specializat în dreptul Muncii din Paris a considerat că este posibil să se „prezume existența unei hărțuiri morale” care a antrenat alterarea „sănătăți sale fizice și mentale”. Compania a atacat decizia în instanța superioară.

Săptămâna trecută, Curtea de apel din Paris a decis despăgubiri de peste 50.000 de euro, deschizând calea recunoașterii oficiale a fenomenului bore-out de către justiția franceză.

Bărbatul care a adus cazul în fața justiției, Frédéric Desnard, este în șomaj de atunci și caută încă un loc de muncă, potrivit francetvinfo.fr.