Seful diplomatiei sarbe, Vuk Jeremic, a cerut Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) sa condamne declaratia de independenta a Kosovo, in timpul unei reuniuni extraordinare a consiliului la Viena, relateaza AFP. "Ne adresam la aceasta instanta penmtru a cere condamnarea declaratiei de independenta proclamata unilateral de autoritatile de la Pristina", a declarat acesta in fata delegatilor din cele 56 de state membre ale OSCE.

Potrivit lui Jeremic, recunoasterea independentei Kosovo consacra "dreptul la secesiune" care va inlocui "toate celelalte drepturi din Declaratia de la Helsinki" pe care OSCE trebuie sa o aplice.

Oficialul sarb a reafirmat ca Serbia nu va recunoaste "in veci" independenta fostei provincii si a condamnat atitudinea Consiliului de Securitate ONU.

"Statele membre trebuie sa isi faca datoria, pentru ca aceasta declarare a independentei reprezinta o incalcare flagranta a normelor fundamentale de drept international", a insistat Jeremici, mentionand Declaratia de la Helsinki si Rezolutia 1.244 a ONU.

In prezent, OSCE este activ in Kosovo cu o misiune de circa 1.500 de persoane, dintre care peste 1200 detin functii in administratia locala.