Fidel Castro a renuntat la presedintia Cubei, anunta AFP, citand ziarul oficial cubanez Granma. Anuntul vine cu o saptamana inainte de sedinta in care noua Adunare Nationala - parlamentul cubanez - ar fi trebuit sa confirme daca Fidel Castro va continua sa ocupe functia sau va fi inlocuit de fratele sau, Raul Castro.

Castro a renuntat, de asemenea, si la functia de comandant suprem al armatei.

"El lider maximo" nu a mai fost vazut in public de un an si jumatate, timp in care fratele sau a exercitat de facto atributiile de sef de stat in Cuba. Inaintea alegerilor pentru Adunarea Nationala , Fidel Castro a declarat ca este prea bolnav ca sa vorbeasca in public si de aceea nu-si va face campanie electorala.

O viata inchinata revolutiei comuniste

Fidel Castro, pe numele sau complet Fidel Alejandro Castro Ruz, s-a nascut in provincia Biran din Cuba, in 13 august 1926. Castro a condus, alaturi de Che Guevara si alti 31 de militanti, revolutia care l-a dat jos pe generalul Fulgencio Batista si care a transformat Cuba in primul stat comunist din emisfera de vest.

Pentru urmatorii 47 de ani, Castro a condus Cuba cu o mana de fier, supravietuind unor tentative de asasinat si lovituri de stat puse la cale de americani si sfidand embargoul economic prin care oficialitatile de la Washington au incercat sa-l izoleze.

Castro a fost prim-secretar al Partidului Comunist Cubanez (PCC) de la formarea sa in 1965. Fratele sau Raul este al doilea oficial din tara si multi cred ca este desemnat succesorul lui Fidel Castro. De altfel, Fidel i-a cedat puterile sale lui Raul in iulie 2006, atunci cand a suferit o operatie la intestine.

Fidel Castro a vizitat Romania in 1972, fiind medaliat de Nicolae Ceausescu cu "Steaua Romaniei".

CNN afirma ca vestea renuntarii la putere a lui Castro va avea efecte importante in insula din Caraibe dar si pentru zecile de mii de refugiati cubanezi care traiesc in SUA. In luna decembrie a anului trecut, o televiziune din Cuba a prezentat o scrisoare din partea lui Fidel Castro in care acesta promitea sa nu "agate de functie" sau sa fie un obstacol pentru liderii tineri cubanezi.

ora 11.00 Parisul spera in democratizarea Cubei.

ora 11.50 Spania a anuntat ca asteapta implementarea proiectelor de reforma propuse de Raul Castro.

ora 12.30 George W. Bush a declarat ca retragerea lui Fidel Castro trebuie sa reprezinte inceputul democratiei in Cuba.

ora 13.30 Londra si-a exprimat speranta in trecerea pasnica a Cubei spre o democratie pluralista.

ora 13.55 UE s-a declarat dispusa sa reia legaturile cu Havana.

ora 14.30 Succesorul lui Fidel Castro la presedintia Cubei va fi desemnat duminica.

ora 15.00 Dizidentii cubanezi din Miami si-au exprimat satisfactia la vestea retragerii lui Fidel.

ora 16.10 Numarul doi din Departamentul de Stat, John Negroponte, a anuntat ca SUA nu vor ridica "curand" embargoul impus Cubei.

ora 19.00 Italia a cerut Cubei eliberarea detinutilor politici.