Provincia Kosovo si-a proclamat oficial independenta. Premierul kosovar Hashim Thaci a citit declaratia de independenta a provinciei in fata Parlamentului de la Pristina, iar Legislativul a votat declaratia, anunta agentiile de presa internationale.

Tot astazi, Parlamentul kosovar adopta legile privind drapelul si stema Kosovo. Problema imnului va fi rezolvata, probabil, mai tarziu.

Imediat dupa ce declaratia de independenta a fost votata in Parlament, oamenii adunati sa sarbatoreasca pe strazile din Pristina au incins o hora a bucuriei.

  • Hashim Thaci: Noul stat va garanta drepturile tuturor cetatenilor, inclusiv celor de alta etnie

"Este o zi minunata, la care am ajuns prin multe sacrificii", a afirmat premierul kosovar Hashim Thaci. El a declarat, in discursul sustinut in fata Parlamentului de la Pristina, ca noul stat va garanta drepturile tuturor cetatenilor. "Suntem de acord cu diversitatea, pentru ca diversitatea are beneficiile ei. Vom dezaproba orice manifestare impotriva cetatenilor de alta etnie", a afirmat Hashim Thaci, care si-a exprimat speranta ca noul stat va avea relatii bune cu vecinii.

Potrivit lui Hashim Thaci, granitele noului stat vor fi cele stabilite in raportul trimisului special al ONU, Mahti Ahtisaari.

  • Tadici: Serbia nu va recunoaste niciodata independenta Kosovo

Intre timp, intr-un discurs sustinut la Belgrad, presedintele sarb Boris Tadici a afirmat, inca odata, ca Serbia nu va recunoaste niciodata independenta noului stat si va incerca, prin mijloace pasnice si diplomatice, sa obtina anularea declaratiei de independenta a Kosovo.

"Vom continua sa mergem pe linia Constituiei sarbe si sa nu acceptam un stat fals", a adaugat si primul-ministru sarb, Vojslav Kostunica.

La randul sau, ministrul sarb pentru Kosovo, Slobodan Samardzic, a declarat, pentru AFP, ca institutiile sarbe din Kosovo vor fi mentinute in continuare in provincie, pentru a asigura "o viata normala" pentru cetatenii sarbi din provincie. El a explicat ca institutiile sarbe vor fi prezente acolo unde este posibil, in special in zona de nord a provinciei, locuita, in majoritate, de sarbi. Oficialul sarb a precizat si ca Belgradul va refuza cooperarea cu misiunea Uniunii Europene din Kosovo.

  • Consiliului de Securitate al ONU se reuneste la cererea Rusiei

Imediat dupa proclamarea indepenedentei provinciei, Rusia, care s-a opus vehement independentei Kosovo, a anuntat ca denunta independenta provinciei si a cerut reunirea, de urgenta, a Consiliului de Securitate al ONU. Potrivit AFP, Consiliul de Securitate se va reuni in aceasta seara la ora 18 GMT - 20, ora Romaniei.

Proclamarea independentei provinciei Kosovo imparte comunitatea internationala in doua tabere: marile puteri ca Statele Unite, Franta, Marea Britanie sustin proclamarea independentei provinciei, in timp ce Rusia si Serbia se opun vehement. In total, 20 de tari membre ale Uniunii Europene si alte 80 din intreaga lume ar urma sa recunoasca independenta provinciei locuita in majoritate de albanezi fata de Serbia. Printre statele care se opun proclamarii independentei Kosovo se afla si Romania.