Kosovo - drumul spre independenta

de Cerasela Marin     HotNews.ro
Duminică, 17 februarie 2008, 13:37 Actualitate | Internaţional


Noua harta a Europei
Kosovo se pregateste, duminica, sa-si proclame unilateral independenta, dupa un secol de divergente intre sarbi si populatia majoritara etnica albaneza. Daca Statele Unite si marile puteri europene sprijina crearea noului stat, Rusia si Serbia se opun vehement. Regiunea este una dintre cele mai sarace in Europa: mai mult de jumatate din populatie se afla sub pragul saraciei, in ciuda unor importante resurse minerale, agricultura este principala activitate economica in zona.

Istoria Kosovo


Provincia Kosovo a aparut ca entitate politica in anul 1945. Pana atunci, tinutul a apartinut partial sau in intregime altor state: Albania (in perioada ocupatiei italiene), Serbia, Muntenegru, Imperiul Otoman si Imperiul Bizantin, Bulgaria si chiar Imperiul Roman.

Slavii si albanezii au co-existat in Kosovo inca din secolul al VIII-lea. Regiunea a reprezentat centrul Imperiului Sarb pana la mijlocul secolului al 14-lea, iar sarbii considera Kosovo drept leaganul civilizatiei lor. De-a lungul timpului, albanezii au devenit predominanti in regiune, insa Kosovo a continuat sa fie o provincie sarbeasca.

Provincia a intrat sub dominatia otomana in 1389, cand sarbii au fost invinsi de turci la Campia Mierlei. Kosovo a fost preluat de trupe austriece in timpul razboiului austro-turc din 1683–1699 cu ajutorul a 5.000 de albanezi condusi de arhiepiscopul catolic Pjeter Bogdani.  In 1690, teritoriul a fost recuperat de catre otomani.

Pana la sfarsitul secolului XIX, albanezii au devenit principalul grup etnic in Kosovo.

Sarbii au recastigat controlul asupra Kosovo in 1913, provincia devenind parte din fosta Iugoslavie. In anii '60, in locul unei politici de suprimare a identitatii albanezilor, Belgradul a abordat o atitudine mai toleranta, iar etnicii albanezi au inceput astfel sa aiba acces la pozitii de raspundere in administratia provinciei.

 • Drumul catre razboi

In 1974, statutul regiunii Kosovo era de provincie autonoma, insa acesta a fost anulat cand Slobodan Milosevic a devenit presedinte in 1989. O miscare de rezistenta pasiva de-a lungul anilor '90 nu a reusit sa restabileasca independenta si autonomia regiunii, desi etnicii albanezi si-au declarat unilateral independenta in 1991.

Violentele etnice au izbucnit aproape imediat, mii de sarbi fiind fortati sa plece sub forma unor purificari etnice. In 1997 o miscare de guerila albaneza, Armata de Eliberare din Kosovo, si-a intensificat atacurile asupra obiectivelor sarbesti, insa armata iugoslava, mult mai puternica, a reactionat imediat si extrem de dur impotriva acestora.

Marile puteri au incercat sa gaseasca o solutie in acest conflict, insa refuzul categoric a  lui Slobodan Milosevic de a negocia in acest caz a dus la implicarea militara a NATO. Alianta a bombardat obiectivelor militare din Serbia si Kosovo in luna martie a anului  1999.

Intre timp, fortele sarbe au initiat o campanie de purificare etnica impotriva albanezilor din Kosovo, iar sute de mii de etnici s-au refugiat in Albania , Macedonia si Muntenegru. Mii de oameni au fost ucisi in acest conflict.

Fortele sarbesti au fost alungate din regiune in vara lui 1999 si ONU a preluat administratia provinciei.

 • Negocieri pentru independenta Kosovo

Negocieri internationale au inceput in 2006 pentru a stabili un statut final pentru Kosovo. Trimisul special ONU, finlandezul Martti Ahtisaari, si-a inceput activitatea in problema Kosovo in februarie 2006, iar dupa un an a prezentat un proiect de statut liderilor de la Belgrad si Pristina, care prevedea o "independenta supravegheata" pentru Kosovo.

Textul, sustinut de SUA, Marea Britanie si mai multe tari UE, a fost rescris de patru ori pentru a satisface exigentele Rusiei, tara cu drept de veto in Consiliul de Securitate al ONU. Negocierile, care s-au intins pe o perioada de zece luni, au ramas fara nici un rezultat, ultima intalnire intre reprezentantii marilor puteri si oficialii sarbi avand loc pe data de 10 decembrie 2007. Dupa acest esec, kosovarii au anuntat ca-si vor declara unilateral independenta.

Intre timp, miscarile separatistilor din Europa si din fostele republici sovietice se pregatesc sa utilizeze un eventual "precedent Kosovo" pentru a cere, la randul lor, independenta.

Kosovo - in date

 • Statut: fosta provincie autonoma administrata de ONU in interiorul Serbiei si Muntenegrului, independenta din data de 17 februarie 2008
 • Suprafata: 10.877 km2.
 • Vecini: Albania (sud-vest), Macedonia (sud, sud-est), Muntenegru (vest), Serbia (nord-vest, nord, est)
 • Populatie: 2 milioane de locuitori, dintre care 90% sunt albanezi. Circa 100.000 de sarbi au ramas in Kosovo dupa razboi, numarul lor fiind in scadere
 • Capitala: Pristina
 • Limbi principale: albaneza, sarba, turca
 • Religii principale: musulmana, crestina
 • Resurse naturale: petrol, plumb, zinc, crom, argint
 • Presedinte: Fatmir Sejdiu, ales in februarie 2006, este succesorul lui Ibrahim Rugova, decedat in ianuarie 2006.
 • Primul ministru: Hashim Thaci, numit in functie pe data de 9 ianuarie 2008. Il succede pe Agim Ceku

Surse: AFP, BBC


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12738 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Interese (Duminică, 17 februarie 2008, 16:18)

  Sinoda [anonim]

  Este foarte interesant de stiut cine a incurajat , cine le-a vandut arme si cine a organizat actiunile teroristilor din Kosovo. Cui i-a convenit despartirea provinciei de Serbia?
  Cum se explica faptul ca Washingtonul si Bruxelles-ul se inteleg si o sa recunoasca independenta provinciei .?
  Cu ce le-a incalcat interesele Yugoslavia si mai nou Serbia?
 • +1 (1 vot)    
  raspuns lui Sinoda (Duminică, 17 februarie 2008, 18:15)

  Chiriac Ion [anonim]

  1.Populatia majoritara din Kosov --albanezi reprezinta peste 97 % -- s-a radicalizat dupa ce a fost persecutata, umilita si chiar ucisa de sirbii nationalisti. S-a ajuns acolo ca armata sirba a tras cu tunurile in satele albaneze.
  2.Au fost incurajati de toata lumea democratica
  3. Arme au vindut cei care fac afaceri cu armament. Banii nu au miros. Cel mai mare exportator de arme din lume este Rusia. Nu m-ar surprinde sa fii vindut ei. Si nu numai ei....
  4.De convenit , i-a convenit in primul rind populatie majoritare din Kosovo ca scapa de sub jugul sirbesc si se pot sa se desvolte independent potrivit dreptului la autodeterminare
  5.Washingtonul si Bruxelles-ul se inteleg pentru ca la baza politici lor externe stau pricipii morale.
  6.In articolul de mai sus svrie clar faptul ca : ,,In 1974, statutul regiunii Kosovo era de provincie autonoma, insa acesta a fost anulat cand Slobodan Milosevic a devenit presedinte in 1989" isi tot in articolul de mai sus scrie : ,,armata iugoslava, mult mai puternica, a reactionat imediat si extrem de dur impotriva acestora.
  Marile puteri au incercat sa gaseasca o solutie in acest conflict, insa refuzul categoric a lui Slobodan Milosevic de a negocia" .Asta spune totul . Sper ca ai primit raspunsul la toate ,,neclaritatile" tale.
  • -1 (1 vot)    
   Kosovo-Metohija (Duminică, 17 februarie 2008, 19:39)

   Nautilus [anonim] i-a raspuns lui Chiriac Ion

   4. Populatia majoritara din Kosovo se va "desvolta" cu sprijinul acelora care au vandut arme, au incurajat actiunile teroristilor si au urmarit despartirea provinciei de Serbia :) fara "ei" e cam indoielnic ca se va produce ceva acolo

   5. Washingtonul si Bruxelles-ul se inteleg pentru ca la baza politici lor externe stau principii imorale, datorate imoralei creaturi care a distrus Irakul ceva mai inainte :)

   ~Nautilus
  • 0 (0 voturi)    
   Politica (Duminică, 17 februarie 2008, 20:30)

   Sinoda [anonim] i-a raspuns lui Chiriac Ion

   Azi am aflat un lucru nou si minunat si anume ca politica externa a unui stat nu se bazeaza pe principii de strategie geo-politico-militare si de procurare a resurselor ci pe principii de moralitate. Ce minunata este aceasta moralitate cand esti de partea cu tragaciul armei!
   Moralitatea celor care nu au spus nimic cand au murit 3000 kurzi gazati de Sadam deoarece el inca le respecta interesele pe vremea aceea.
   Si albanezii, cel mai sarac popor din europa erau opresati saracii de sarbi, un popor care a construit ceva de-a lungul anilor , care isi aparau podurile cu propiile trupuri in calea bombelor americane si care a dovedit prin harnicia lui ca poate sa se dezvolte la un nivel de invidiat.
   Milosevici nu mai e,deci nu mai poate fii scos tap ispasitor si panarama aia de provincie are autonomie.
   De ce nu intereseaza pe nimeni independenta flamanzilor din Belgia, cu toate ca acolo sunt intr-adevar grave probleme etnice, nu inventate in mare parte, asa cum au fost inventate in Yugoslavia.
   Ati spus ca e posibil ca Rusia sa fi vandut arme kosovarilor. Oare Rusia vindea arme dusmanilor principalului sau aliat din Europa? Sau oare armele circula asa aiurea prin Europa fara acordul mai marilor lumii?
   Ati spus ca armata a reactionat dur. Oare se poate riposta moderat intr-un razboi?
   Cum ii opresau sarbii pe albanezi de in final nu au fost destul de puternici sa ramana in provincie?
   Apropos asta nu se numeste epurare etnica, de care s-a facut atata scandal cand au facut-o sarbii?
 • 0 (0 voturi)    
  secolul tribalizarii (Duminică, 17 februarie 2008, 18:16)

  balcanicul [anonim]

  Se pare ca secolul 21 va fi un secol al tribalizarii, al coagularilor mai mult sau mai putin fortate. Divide et impera e mai actual decat oricand.
 • 0 (0 voturi)    
  SARBII NU AU DREPTATE (Duminică, 17 februarie 2008, 20:01)

  ISTORIC [anonim]

  Triburile sarbilor,croatilor,slovenilor etc
  fac parte din grupul slavilor meridionali. Triburile slave, ca si cele maghiare, fac parte din popoarele migratoare-cotropitoare, venite din zona Urali-Caspica-Volga.Slavii meridionali , au cotropit spatiul- poporul, traco-ilir, stramosii albanezilor,frati cu romanii pe partea traco-dacica. Ungurii au cotropit popoarele ilire-tracice-dacice -celtice-latinizate, stramosii romanilor.In anul 955 ,august 10, ungurii sunt opriti din expansiunea lor catre vest in urma bataliei de pe raul LECH;MAGHIARII-UNGURII sufera o mare infrangere din partea imparatului german OTTO I CEL MARE.Din acel moment unguri ,incep expansiunea spre est si incep cucerirea Transilvaniei, spatiu locuit de stramosii romanilor. Deci cotropitorii trebuie sa acorde drepturile naturale ale cotropitilor .Atat romanii in Transilvania cat si albanezii in Kosovo sunt bastinasi din antichitate si sunt si majoritari.Singura problema este ca Albanezii kosovari-musulmani sa nu devina stat fundamentalist si terorist .
 • 0 (0 voturi)    
  SARBII NU AU DREPTATE (Duminică, 17 februarie 2008, 20:03)

  ISTORIC [anonim]

  Triburile sarbilor,croatilor,slovenilor etc
  fac parte din grupul slavilor meridionali. Triburile slave, ca si cele maghiare, fac parte din popoarele migratoare-cotropitoare, venite din zona Urali-Caspica-Volga.Slavii meridionali , au cotropit spatiul- poporul, traco-ilir, stramosii albanezilor,frati cu romanii pe partea traco-dacica. Ungurii au cotropit popoarele ilire-tracice-dacice -celtice-latinizate, stramosii romanilor.In anul 955 ,august 10, ungurii sunt opriti din expansiunea lor catre vest in urma bataliei de pe raul LECH;MAGHIARII-UNGURII sufera o mare infrangere din partea imparatului german OTTO I CEL MARE.Din acel moment unguri ,incep expansiunea spre est si incep cucerirea Transilvaniei, spatiu locuit de stramosii romanilor. Deci cotropitorii trebuie sa acorde drepturile naturale ale cotropitilor .Atat romanii in Transilvania cat si albanezii in Kosovo sunt bastinasi din antichitate si sunt si majoritari.Singura problema este ca Albanezii kosovari-musulmani sa nu devina stat fundamentalist si terorist .
 • 0 (0 voturi)    
  SARBII NU AU DREPTATE (Duminică, 17 februarie 2008, 20:04)

  ISTORIC [anonim]

  La constituirea Statului Federal al Iugoslaviei, parte constituienta(care a semnat intrarea in federatia Yugoslava cu respectarea unor clauze ), a fost si Kosovo.In Constitutia Yugoslava, era prevazut dreptul constituientilor ca prin referendumuri, sa se separe ; sa devina state independente.Conform acestei constitutii daca o parte constituienta a acestei federatii, doreste separarea trebuie prin referendum sa intrebe populatia din republicile-teritoriile autonome respective.(Vezi capitolul IV din constitutia RSF Yugoslavia).Asa s-a destramat Cehoslovacia si URSS.Fara macel si fara circ.Sarbii, dupa venirea lui Milosevici la putere nu au mai respectat, Constitutia Yugoslava ;nu au respectat dreptul de secesiune cu toate ca s-au consultat cetatenii din republici in urma referendumurilor constitutionale.Dragi analfabeti, nu confundati Constitutia Romaniei, care prevede din 1866 ca Romania, este stat national unitar ,suveran ,independent si indivizibil cu Constitutia Yugoslava, care prevede ca Yugoslavia , este stat federal si ca partile constituiente au dreptul la secesiune.V-ati intrebat de ce nicio republica -teritoriu autonom- nu a mai vrut sa mai stea in unire cu sarbii? Nu au mai vrut , nici fratii lor de sange ; nici fratii lor ortodosi –frati intr-o credinta.
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Duminică, 17 februarie 2008, 20:52)

   Sinoda [anonim] i-a raspuns lui ISTORIC

   Este foarte posibil sa aveti dreptate in clarificarile dumneavoastra istorice. Insa intrebarea pertinenta este DE CE? si mai ales de ce nu se recunoaste independenta Republicii Sarbska ?
   De fapt noi vorbim de 2 chestii total diferite
   1. Vointa unui asa zis popor de separare dintr-o federatie
   2. Vointa celorlalte state de a recunoaste noua tara

   Eu nu cred ca statele lumii recunosc o tara noua atata timp cat recunoasterea nu le convine lor dpdv geo-strategic.
   Noi vorbim iar de 2 chestii total diferite
   Pe de o parte prb de drept intern in ceea ce priveste organizarea statului respectiv si pe de alta parte prb de drept international conform carora nu se poate recunaosterea unui stat nou doar ca 3 golani cu 2 tancuri vor asta


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by