Autoritatile din Kosovo vor declara independenta provinciei fata de Belgrad duminica, 17 februarie, la ora locala 17.00 (18.00 ora Romaniei), a anuntat agentia rusa Ria Novosti.

Declaratia a fost facuta de purtatorul de cuvant al premierului kosovar, dupa ce seful executivului de la Pristina a evitat vineri, in cadrul unei conferinte de presa, sa precizeze data exacta a proclamarii independentei.

Potrivit media internationale, Hashim Thaci ar fi trebuit sa anunte astazi, la Pristina, data independentei regiunii. Premierul kosovar nu a mentionat insa nicio data certa, el facand referire la drepturile minoritatilor nationale din Kosovo care vor fi protejate de autoritati.

Serbia a anuntat astazi ca nu va recurge la forta in cazul declararii independentei provincii, insa a amenintat cu repercursiuni de alta natura. La randul sau, Rusia a avertizat in legatura cu riscurile independentei regiunii, care vor destabiliza regiunea si vor crea precedente pentru alte zone separatiste.

Pe de alta parte, Parlamentul provinciei Kosovo a adoptat vineri o rezolutie care permite adoptarea intregului pachet de legi privind independenta regiunii in decurs de 24 de ore.

In favoarea rezolutiei au votat 79 de deputati, sase au fost impotriva, iar patru au absentat.

Deputatii au decis sa modifice procedura de adoptare a legilor, astfe ca parlamentul sa poate aproba toate punctele Planului Ahtisaari.

De asemenea, tot astazi UE a decis ca misiunea sa civila in Kosovo sa inceapa sambata dimineata. Misiunea UE va fi formata din aproximativ 2.000 de persoane, intre care si politisti si jandarmi romani. Oficialitatile romane au declarat in repetate randuri ca nu vor recunoaste independenta provinciei sepratiste.