La aproape 75 de ani de la al Doilea Război Mondial, Germania încă plătește pensii lunare colaboratorilor fostului regim nazist în mai multe țări europene, inclusiv Belgia și Marea Britanie, potrivit parlamentarilor belgieni și știrilor media. Parlamentul belgian cere Berlinului să oprească plățile non-germanilor care i-au promis loialitate lui Hitler, relatează The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comisia pentru afaceri externe din cadrul Parlamentului belgian a votat săptămâna aceasta pentru o rezoluție care cere guvernului federal german să oprească imediat plățile și publicarea tuturor numelor celor care primesc aceste pensii.

”Primirea pensiilor pentru colaborarea cu unul dintre cele mai criminale regimuri din istorie este în clară contradicție cu munca de comemorare și de pace care constituie proiectul european”, arată rezoluția, care a fost adoptată în unanimitate.

Documentul a spus că aproape 30 de persoane din Belgia încă primesc plăți sub un decret al lui Adolf Hitler, garantându-le acestora aceleași drepturi de pensie ca cetățenilor germani. Este vorba de voluntari Waffen-SS, din teritorii care au fost ocupate de naziști și care au promis ”loialitate, fidelitate și supunere” față de Führer.

Autoritățile germane au refuzat să comunice lista celor care primesc pensii în Belgia, citând îngrijorări legale cu privire la protecția vieții private, potrivit ziarului Le Soir.

Autorii rezoluției spun că persoanele care primesc aceste pensii sunt cunoscute Ambasadei germane la Bruxelles.

Ministrul Muncii a spus că 18 persoane din Belgia primesc pensii de război, dar ”nu sunt membri ai Waffen-SS” printre ei. Acesta nu a spus cine sunt aceștia sau pe ce motive sunt îndreptățiți la acestei pensii.

Autoritățile belgiene, spun parlamentarii belgieni Olivier Maingain, Stephane Crusnière, Véronique Caprasse and Daniel Senesael, nu știu identitatea acestor pensionari. Aceștia au adăugat că aceeași situație este valabilă și pentru Marea Britanie, ”unde oameni ai fostului SS primesc plăți directe de la landurile Germaniei, fără ca acestea să fie taxate sau comunicate autorităților britanice”.

Potrivit RTBF, plăți similare sunt făcute şi în Spania, Elveția și Suedia.

În Olanda, istoricul Cees Kleijn a spus că criminalii de război ar putea fi printre cei 34 foști colaboratori naziști care primesc pensii de la guvernul german, potrivit postului NOS.

RTBF spune, citând un cercetător specializat pe al Doilea Război Mondial, Alvin de Coninck, că pensiile sunt între 435 de euro și 1.275 pe lună, totul ținând cont de cât timp persoanele în cauză au stat la închisoare după război.

Prin contrast, supraviețuitorii belgieni, care se află printre cei 12 milioane de străini din 20 de țări, care au fost incluși, în Germania nazistă, în programul de muncă forțată primesc 50 de euro.

Plata pensiilor a continuat pentru că decretul lui Hitler din 1941 nu a fost abrogat la Conferința de la Potsdam din iulie 1945, la care Marea Britanie, Statele Unite și Uniunea Sovietică au hotărât retrocedarea tuturor anexărilor făcute de Germani după 1937 și separarea Austriei de Germania, demilitarizarea, denazificarea, democratizarea și demonopolizarea țării.