Zi maraton in SUA, unde aproape jumatate din statele americane au organizat marti alegeri primare pentru desemnarea candidatilor democrat si republican pentru scrutinul prezidential din noimebrie.

Lupta cea mai stransa s-a dat in tabara democratilor, intre Hillary Clinton si Barack Obama. Astfel, fosta Prima Doamna a Statelor Unite a obtinut victorii in statele Arkansas, Oklahoma, Tennessee, Masachusetts, New Jersey, New York, Arizona si California. Rivalul sau, Barack Obama a castigat in Idaho, Colorado, Georgia, Illinois, Delaware, Alabama, Connecticut, Kansas, North Dakota, Utah, Alaska, Missouri si Minnesota.

Imediat dupa anuntarea rezultatelor, Hillary Clinton s-a felicitat pentru victoria obtinuta in multe "state-cheie" in alegerile preliminare de marti, dar a avertizat ca nimic nu este sigur in cursa privind investitura democrata pentru Casa Alba.

La randul sau, Barack Obama a declarat ca rezultatul alegerilor preliminare arata ca "a venit vremea sa" si a atras atentia ca este mai bine plasat decat Hillary Clinton pentru a se confrunta cu un republican la alegerile prezidentiale.

In tabara republicanilor, senatorul de Arizona, John Mc Cain a castigat alegerile in 9 state (Connecticut, Delaware, Illinois, New Jersey, New York, Oklahoma, Arizona, Missouri, California), in timp ce rivalul sau, Mitt Romney a obtinut victoria in 7 state (Massachusetts, Utah, North Dakota, Minnesota, Montana, Colorado si Alaska), noteaza Reuters. Dupa aflarea rezultatelor, McCain s-a bucurat alaturi de sustinatorii sai si a revendicat titulatura de "favorit al Partidului Republican". Mike Huckabee - fost guvernator de Arkansas - a obtinut victorii in Alabama, Arkansas, West Virginia, Georgia si Tennessee.

Asa numita "Super Marti" (ziua in care s-au desfasurat alegerile) a fost cea mai importanta din procesul de desemnare a candidatilor care vor reprezenta cele doua partide in cursa pentru Casa Alba din noiembrie. La aceste alegeri, candidatii democrati s-au lupta pentru 1.681 de delegati (din totalul de 2.025 necesari pentru nominalizare), in timp ce, in tabara republicana, sunt la mijloc 1.020 de delagati (din totalul necesar de 1.191).

Numarul de delegati castigati pana in prezent:

Partidul Democrat

Hillary Clinton 823

Barack Obama 731

Partidul Republican

John McCain 559

Mitt Romney 265

Mike Huckabee 169