Principalii lideri europeni, Gordon Brown, Nicolas Sarkozy, Angela Merkel, Romano Prodi si Jose Manuel Barroso, s-au reunit marti, la Londra, pentru a discuta despre criza care afecteaza intreaga economie mondiala. Cei cinci sefi de stat si de guvern au incercat sa readuca o unda de calm in mijlocul turbulentelor de pe piata financiara, dand asigurari despre starea buna a economiei europene si sustinand transparenta pietelor.

Discutiile intervin pe fondul celor doua crize importante, cea de la banca britanica "Northern Rock" si mai recenta situatie de la Societe Generale din Franta.

Potrivit Rador, dupa doua ore de discutii, cei cinci au prezentat rezultatul dezbaterilor lor. Premierul britanic Gordon Brown a cerut o mai buna cooperare internationala in domeniul financiar si o mai mare transparenta din partea bancilor vizavi de riscurile cu care se confrunta, astfel incat piata financiara sa fie mai bine informata. Nevoia de transparenta a fost subliniata si de presedintele francez, Nicolas Sarkozy, care a declarat ca protectionismul e ultimul lucru de care e nevoie in acest moment.

La randul ei, cancelarul german Angela Merkel a subliniat ca increderea in pietele financiare trebuie recastigata si se asteapta ca si SUA sa se alature cooperarii europene.

De asemenea, rolul FMI si al Forumului Financiar pentru Stabilitate au fost aduse in discutie, liderii europeni facand apel la FMI sa previna crize asemanatoare cu cea prin care trecem, prin dezvoltarea unor semnale de alarma sau sisteme de avertizare mai bune. Cele doua institutii vor trebui sa faca un raport asupra crizei pana in primavara.

Cei cinci lideri au conchis ca economia europeana raman solida, precizand ca problemele cele mai urgente ale crizei actuale declansate in aceasta vara de chestiunea subprimelor americane au fost "atenuate prin actiuni coordonate".

Reuniunea a atras critici din partea altor state europene care nu au fost invitate. Astfel, ministrul sloven al finantelor, Andrej Bajuk, a carui tara prezideaza UE, a solicitat marti ca discutiile sa fie purtate in cadrul institutiilor UE si al deciziilor luate de cei 27.Brown a incercat sa atenueze disconfortul acestor tari, invitandu-l la summit pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Surse: AFP, Rador, Reuters