Se poate ca Jerome Kerviel sa nici nu fi aflat inca, dar a ajuns un star. Pe web, cel putin. Potrivit cotidianului francez Liberation, Jerome Kerviel "beneficia", ieri, de nu mai putin de 500 de mii de referinte pe Google. Cifrele nu mint: cinci profiluri pe Facebook, pagini Wikipedia aparute peste noapte, dupa anuntarea fraudei secolului (in franceza, engleza, spaniola, daneza si chiar chineza), clipuri video si numeroase cereri de cumparare de domenii pe internet: jeromekerviel.com, jerome.kerviel.com, jeromekerviel.net. Toate acestea, la doar cinci zile de la izbucnirea scandalului privind fraudarea Societe Generale.Si sa nu uitam de miile de comentarii care alimenteaza forumurile si blogurile.

Si pentru ca am ajuns la comentarii, trebuie spus ca e vorba despre doua tabere total opuse: de o parte sunt internautii anti-Kerviel, care nu pot ierta disparitia a 5 miliarde de euro. De cealalta parte, tabara pro-Kerviel, care insista pe tema "este o victima a sistemului", "Vedeti bine ca este un nevinovat care plateste pentru altii" sau "Sa il sustinem pe Kerviel! Este cu siguranta o victima! Vom asista la un inceput de mascarada judiciara menita sa acopere iresponsabilitatea incompetentilor care ne guverneaza".

Pentru admiratorii sai, niciun cuvant nu este prea mare pentru a-l elogia pe "J.K.", acest "Che Guevara al finantelor", "James Bond al Societe Generale" sau chiar "Ben Laden al Bursei", care, in plus, "are un aer de Tom Cruise". Pentru fanii sai, lucrurile sunt clare: "Trebuie sa il salvam pe Kerviel".

La intrebarea lansata de Yahoo, "Ce parere aveti despre Jerome Kerviel, broker-ul suspectat ca a fraudat Societe Generale cu 5 miliarde de euro?", raspunsurile au fost cat se poate de precise: "Este idolul meu" sau "Bravo, e un geniu".

Pe de alta parte, doritoarele isi pot achizitiona, deja, tricouri cu inscriptia "Jereme Kerviel’s girlfriend" ( "Iubita lui Jerome Kerviel", n.r.), disponibile in mai multe culori, la pretul de 17,99 de dolari bucata. Sau pot adera la comitetul de sprijin "Salvati-l pe Kerviel, victima unui linsaj mediatic fara precedent". Sa nu uitam de grupurile de pe Facebook, varianta "Fan club Jerome Kerviel", varianta caritabila - "Daca 5 miliarde de persoane adera la acest grup si doneza cate un euro, salvam cariera lui Jerome Kerviel", sau chiar juriu economic - "Jerome Kerviel ar trebui sa primeasca premiul Nobel pentru Economie".

Peste toate acestea, pluteste, insa, o singura intrebare: Unde sunt cele 5 miliarde de euro?