Automate pentru distribuirea de marijuana vor incepe sa opereze in California, ele putand fi insa utilizate doar de pacienti carora li s-a prescris drogul din motive medicale, transmite BBC.

Pacientii vor trebui sa arate o reteta, vor fi amprentati si fotografiati inainte de a putea utiliza masinile. Primele doua aparate vor fi amplasate in Los Angeles.

In acest moment, 11 state americane permit utilizarea marijuanei, in general pentru calmarea durerilor, insa subiectul folosirii stupefiantului ramane controversat peste Ocean.

Vince Mehdizadeh, proprietarul Herbal Nutrition Centre, unde va fi amplasata una dintre masini, a declarat ca aparatul va permite pacientilor sa cumpere cantitati suplimentare de cate ori vor avea nevoie.

Mehdizadeh a afirmat ca, dupa ce vor fi amprentati si fotografiati, pacientii care au reteta vor primi un card ce va putea fi utilizat pentru obtinerea marijuanei.

Operatorii de automate au declarat pentru BBC ca masinile care elibereaza medicamente pe baza unor retete ar putea deveni foarte uzuale in SUA.

Sustinatorii ideii afirma ca marijuana este benefica pentru calmarea durerilor si la stimularea apetitului pacientilor bolnavi. Cu toate acestea, drogul ramane interzis printr-o lege ce dateaza din 1970 iar guvernul federal nu recunoaste in prezent niciun fel de utilizare medicala a stupefiantului.