Fostul vicepresedinte american Al Gore si Bono, solistul trupei U2, au salutat joi intr-un ton moderat eforturile globale impotriva schimbarilor climatice si a saraciei, insa au avertizat participantii la Forumul Economic de la Davos ca lucrurile nu avanseaza suficient de repede, transmite CNN.

Gore a avertizat chiar ca situatia climatica globala se inrautateste. "Putem vorbi continuu despre noile evidente stiintifice din ultimele luni saptamani si luni", a afirmat castigatorul Premiului Nobel pentru Pace, adaugand insa: "criza climatica este semnificativ mai rea si se desfasoara si mai rapid".

"Punem intr-o situatie riscanta intreaga civilizatie", a afirmat Gore, adaugand ca o intelegere la nivel global ar putea rezolva atat problema incalzirii globale, cat si cea a saraciei.

Bono, care militeaza pentru reducerea datoriilor tarilor din Africa si pentru impulsionarea eforturilor pentru tratarea si prevenirea SIDA, a declarat ca "exista in prezent doua milioane de africani care folosesc medicamente retrovirale, iar acest fapt e surprinzator".

Solistul a adaugat ca angajamentele G-8 de a oferi 50 de miliarde de dolari pentru combaterea saraciei nu au fost indeplinite.

"Ei bine, acest lucru nu e bun si e ciudat, deoarece vestile bune fac ca cele proaste sa fie si mai rele", a afirmat artistul irlandez, adaugand ca "G-8 nu se tine de promisiune", lucru pe care l-a calificat drept "un scandal".

Bono a afirmat insa ca exista si semne incurajatoare, dupa ce cancelarul german Angela Merkel i-a promis ca va face presiuni asupra liderilor G-8, iar presedintele francez Nicolas Sarkozy ii declarase anterior ca Franta va cauta sa-si repecte obligatiile fata de cei mai saraci dintre locuitorii planetei.

Liderul trupei U2 a afirmat ca tarile care alcatuiesc G-8 au oferit pana in prezent doar jumatate din cele 50 de miliarde de dolari promise pentru eradicarea saraciei.

Cea de-a doua zi a Forumului Economic Mondial de la Davos este consacrata discutiilor legate de eradicarea saraciei si a schimbarilor climatice, dupa ce miercuri s-au dezbatut amenintarile teroriste si crizele economice care ameninta omenirea.

Peste 2.500 de politicieni, oameni de afaceri si intelectuali participa la reuniunea din Alpii elvetieni, printre personalitatile prezente fiinf Henry Kissinger, Al Gore, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, Tony Blair sau presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick.