Elita mondiala din mediul economic si politic isi incepe miercuri, la Davos (Elvetia) reuniunea sa anuala, in prezenta a 27 de sefi de stat si de guvern. Ei vor discuta despre marile probleme ale planetei, de la consecintele crizei financiare americane, principalul subiect pe agensa summit-ului, pana la situatia critica din Pakistan.

Cei 2.500 de responsabili de rang inalt din peste 85 de tari, care se vor aduna in statiunea din Alpi pentru Forumul Economic Mondial, urmeaza sa participe pana duminica la zeci de reuniuni pe teme diverse, beneficiind de protectia a sute de soldati din armata elvetiana, gata sa pareze orice amenintare din partea militantilor antiglobalizare.

In timp ce economia mondiala este amenintata de cea mai puternica recesiune dupa 2001, cea de-a 37-a editie a Forumului va demara cu o usoara schimbare de spirit in randul liderilor economici, in raport cu reuniunea de anul trecut, cand reprezentantii marilor companii se intreceau in previziuni optimiste. Desi 20% dintre acestia estimau o crestere a cifrei lor de afaceri in cursul anului, cel mai bun rezultat in cinci ani, criza creditelor imobiliare si-a facut simtite efectele, iar riscurile unei recesiuni economice in Statele Unite ameninta perspectivele mondiale pentru anul in curs.

Potrivit analistilor, pentru 2008 se preconizeaza o crestere a preturilor la energie si la produsele alimentare, din cauza crizei de apa si de pamant agricol.

Conferinta, care se va numi "Noua inovatie: puterea colaborarilor”, isi propune sa faciliteze si dialogul intre tarile in curs de dezvoltare, cu speranta ca acestea isi vor asuma rolul de locomotive mondiale. Potrivit unui raport al expertilor reuniti la Forumul Davos din 2007, statele in curs de dezvoltare au ajuns sa contribuie cu aproape de 50 de procente la economia mondiala. Aceasta crestere economica a statelor in curs de dezvoltare este pusa pe seama globalizarii, care contribuie, conform raportului, si la reducerea inegalitatilor dintre diferitele tari.

Klaus Schwab - “parintele” Forumul Economic Mondial

Forumul Economic de la Davos, care se prezinta ca o intalnire a celor bogati si puternici, a fost infiinta in 1971, de catre businessmanul si filantropul elvetian Klaus Schwab. Acesta detine un doctorat in economie, absolvit "summa cum laude" la Universitatea din Freiburg, un doctorat in inginerie la Institutul Federal Elvetian pentru Tehnologie, un master in administratie publica absolvit la Universitatea Harvard.

A mai primit de asemenea sase doctorate onorifice, cel mai recent fiind cel acordat de catre London School of Economics.

Schwab a fost professor la Universitatea din Geneva intre anii 1972-2002. Incepnad cu anul 1979, Klaus Schwab publica anual un studiu intitulat Raportul competitivitatii globale.

In prezent, aproximativ 50% dintre participanti la forum sunt oameni de afaceri de top si delegati a peste o mie de companii reprezentative in diverse domenii. Cele cele mai mari companii din lume platesc o cotizatie anuala de 26.300 euro pentru a fi membre ale Forumului si fiecare membru individual plateste 11.000 de euro pentru a veni la Davos.

Surse: AFP, BBC News, Rador