In timp ce sefa politicii externe a UE Federica Mogherini pledeaza pentru solutia coexistentei a doua state si afirma ca UE poate avea un rol mai mare in tratative, Netanyahu spune ca pacea depinde de recunoasterea Ierusalimului drept capitala israeliana de catre palestinieni, potrivit Rador care citeaza Ha'aretz.

In timp ce Mogherini a insistat mai mult pe implicarea europeana in procesul de pace, Netanyahu a spus ca pacea depinde de "recunoasterea realitatii". El a subliniat ca, saptamana trecuta, prin recunoasterea Ierusalimului drept capitala israeliana, Presedintele SUA, Donald Trump, "a expus faptele pe masa". Netanyahu a subliniat ca se asteapta ca si alte tari din UE sa recunoasca Ierusalimul drept capitala israeliana, adaugand ca un asemenea demers "nu inlatura pacea, ci o face posibila".

Mogherini a avertizat in privinta tensiunilor aparute ca urmare a declaratiei lui Trump. "Permiteti-mi sa adaug ca cel mai grav lucru care s-ar putea intampla acum ar fi o escaladare a tensiunilor, a violentelor, in primul rand in Locurile Sfinte, dar si in toata regiunea si dincolo de ea", a spus Mogherini. Ea a condamnat totodata atacurile impotriva evreilor atat in Europa, cat si in Israel.

"Aud voci care il condamna pe Trump (pe tema Ierusalimului), dar nu si lansarea vreunei rachete. Nu voi accepta o atare ipocrizie. Voi reprezenta Israelul cu capul sus", a subliniat Netanyahu. O reactie neobisnuit de dura a venit si din partea Ministerului israelian de Externe, care a calificat declaratiile lui Mogherini drept "surprinzatoare" si a declarat ca "orice respingere a acestui simplu adevar (suveranitatea israeliana asupra Ierusalimului) indeparteaza pacea, dandu-le palestinienilor niste sperante rupte de realitate. Presedintele Trump a facut un pas curajos si corect care, spunand adevarul, sporesc sansele pacii".

Membrii UE erau oricum nemultumiti de Netanyahu, lasand la o parte disensiunile sale cu sefa politicii externe, din cauza modului in care i-a fost aranjata vizita. Premierul israelian nu si-a programat vizita prin protocolul obisnuit, ci a fost invitat de Lituania, aliata a Israelului. Acest demers surpinzator a facut-o pe Mogherini sa dea de inteles ca presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, va vizita UE in 2018.

Si membrii Parlamentului European intentioneaza sa protesteze fata de vizita lui Netanyahu intr-o campanie prin care cer ca Israelul sa restituie fondurile UE cheltuite pentru niste cladiri palestiniene pe care ulterior Israelul le-a demolat. Cladirile respective se aflau in Zona C, o regiune din Cisiordania aflata complet sub control israelian.