Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, duminica, dupa o intrevedere cu presedintele francez Emmanuel Macron, ca tara sa va putea sa progreseze daca palestinienii vor recunoaste realitatea ca Ierusalimul este capitala Israelului, relateaza News.ro citand Le Figaro.

Benjamin NetanyahuFoto: Agerpres/AP

"Ierusalim este capital Israelului, al acestui popor si nu al altuia. Tara va putea sa progreseze daca palestinienii vor recunoaste realitatea ca Ierusalim este capitala Israelului. Daca presedintele Autoritatii palestiniene, Mahmoud Abbas, vrea pace, sa vina sa negocieze cu Israelul", a afirmat Netanyahu.

Emmanuel Macron l-a indemnat pe Netanyahu sa recunga la "gesturi curajoase fata de palestinieni" pentru a se iesi din impasul actual.

Potrivit Le Monde, printre gesturile la care face referire Macron s-ar numara "inghetarea colonizarii" israeliene.

Macron a condamnat totodata orice forma de atac fata de Israel.

Donald Trump a recunoscut miercuri Ierusalimul drept capitala a Israelului, marcand o ruptura spectaculoasa cu predecesorii sai si ignorand puternicele avertismente ale liderilor din regiune si nu numai, care se tem de un val de violente in Orientul Mijlociu. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat drept o "zi istorica" recunoasterea de catre presedintele american a Ierusalimului drept capitala Israelului.