In fiecare an, la 9 decembrie, se sarbatoreste Ziua internationala impotriva coruptiei, instituita de Organizatia Natiunilor Unite (ONU) in 2003, informeaza Agerpres. Tema pentru anul 2017 este "Uniti impotriva coruptiei pentru dezvoltare, pace si securitate".

Semnata de Romania la 9 decembrie 2003, la Merida (Mexic) si ratificata prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Conventia Organizatiei Natiunilor Unite impotriva coruptiei este primul tratat cu vocatie universala in domeniul combaterii coruptiei.

Declaratia Primei Conferinte Anuale si a Adunarii Generale a Asociatiei Internationale a Autoritatilor Anticoruptie, sustinuta la 22-26 octombrie 2006, la Beijing (China), indeamna autoritatile competente sa aplice prevederile relevante ale Conventiei pentru a stabili si intari sistemul de lupta impotriva coruptiei, precum si incurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei Internationale Anticoruptie.

Potrivit www.un.org, coruptia este un fenomen social, politic si economic complex care afecteaza toate tarile si submineaza institutiile democratice, incetineste dezvoltarea economica si contribuie la instabilitatea guvernamentala.