Intr-o declaratie scrisa a Comisiei Europene se arata ca pe 15 iulie 2017 a fost demarata procedura de infringement impotriva celor trei state si ca din cauza faptului ca acestea nu au transmis un raspuns satisfacator, s-a trecut la a doua faza a procedurii de incalcare, potrivit Rador care citeaza Haberler.

In declaratie se subliniaza ca desi Curtea Europeana de Justisie a decis pe 6 septembrie ca trebuie aplicat sistemul de cote care prevede distribuirea obligatorie a refugiatilor intre statele membre, autoritatile din Cehia, Ungaria si Polonia nu si-au dus la indeplinire obligatiile care le revin in mod legal in acest context.

Aceste tari nu au oferit un raspuns satisfacator de ce nu au luat masuri pentru refugiati conform acestui sistem de cote obligatorii, ca atare Comisia UE a decis sa faca un nou pas in privinta procedurii de infringement si a deferit Curtii Europene de Justitie Cehia, Ungaria si Polonia. Toate tarile membre trebuie sa informeze la fiecare trei luni in legatura cu masurile pe care urmeaza sa le ia in privinta refugiatilor.

In context, Ungaria nu a avut niciun demers, Polonia nu a primit niciun refugiat iar Cehia a primit ultimii refugiati in august 2016 si nu a transmis niciun raport in anul care a urmat. Cu scopul de a gasi o solutie la criza refugiatilor care a afecta Europa in vara lui 2015, Consiliul UE a decis repartizarea in decurs de doi ani intre cele trei tari a 160.000 de refugiati ajunsi in Italia si Grecia si care aveau nevoie de protectie.

Decizia a fost criticata atunci de Slovenia, Ungaria, Cehia si Romania.

Bruxelles-ul aduce trei tari europene in fata justitiei pe motiv ca nu respecta cotele de refugiati, scrie si El Pais.

Consiliul (reprezinta statele membre) dezbate de mai multe luni modalitatea de a concilia ideea de solidaritate cu solicitantii de azil si responsabilitatea privind supravegherea frontierelor. Diferitele presedintii semestriale ale UE au cautat formule de acord care ar obliga toate statele membre sa participe la cele doua angajamente. Presedintele Consiliului, Donald Tusk, vrea acum sa deblocheze dosarul si sa propuna posibilitatea de a fi aprobat anul viitor in luna iunie, cu o schimbare fundamentala in redactare: nu vor exista cote obligatorii pentru nimeni. Totul va fi voluntar, desi vor exista stimulente pentru a participa la aceste angajamente, potrivit Rador.