Polonia trece prin momente similare cu Romania. Puterea se pregateste sa voteze propuneri legislative despre care societatea civila spune ca vor afecta grav independenta justitiei. Legile au fost blocate de presedinte in vara, dar opozitia suspecteaza ca a fost o strategie politica, scrie Liberation, citata de Rador.

Mai multe cereri de demonstrații au fost lansate marți în câteva orașe ale țării, în timp ce două legi noi privind sistemul judiciar, propuse de președintele Andrzej Duda, urmează să fie votate.

După cum suspectează opoziția poloneză, blocarea în iulie de către președintele Andrzej Duda a două legi care reformau sistemul judiciar, pe care Uniunea Europeană le considera contrare statului de drept, nu a fost altceva decât o manipulare de opinie. La patru luni după manifestaţiile masive de opoziție din țară, președintele, el însuşi membru al partidului de guvernământ ultra-conservator, Lege şi Justiţie (PiS), revine cu propria sa versiune a ambelor legi. Versiune care nu schimbă mult din cele precedente. "Sunt devastat. Acesta este sfârșitul Curții Supreme", a reacţionat președintele Curții, Małgorzata Gesdorf. Aprobate de un comitet parlamentar pe 30 noiembrie, aceste legi vor fi votate de Sjem (Camera inferioară a Parlamentului) și de Senat până pe 15 decembrie. Avocatul Michal Wawrykiewicz, liderul mișcării "Wolne Sady" (Tribunale libere), detaliază mizele acestor noi legi.

Reporter: Ce prevăd cele două legi judiciare propuse de preşedintele polonez?

Michal Wawrykiewicz: Prima ar permite politicii să controleze Consiliul Național al Magistraturii. Cei 15 judecători care îl compun și care sunt numiți în mod normal de alți judecători, vor fi desemnaţi, în conformitate cu această lege, printr-un vot cu o majoritate simplă a Parlamentului. Dar partidul de guvernământ, Lege și Justiție, are o largă majoritate în ambele camere. A doua lege se referă la o reformare a Curții Supreme, unde toți judecătorii de peste 65 de ani vor fi concediați, adică marea majoritate, inclusiv actualul președinte al Curții. Excepții ar putea fi făcute cu acordul președintelui Duda.

Aceste legi prevăd și crearea a două camere judiciare suplimentare: una de disciplină și una de control special asupra afacerilor publice, al cărei rol ar fi aprobarea rezultatelor electorale. Aceste două organisme vor fi compuse din judecători numiți de Parlament și, prin urmare, de partidul majoritar PiS.

Reporter: Putem vorbi despre un atac asupra statului de drept?

Michal Wawrykiewicz: Da, aceste noi legi sunt neconstituționale, deoarece ar spori considerabil influența executivului asupra sistemului judiciar. În plus, ele schimbă foarte puțin din cele propuse în iulie de guvern și condamnate de UE. Constituția poloneză garantează în mod normal separarea și echilibrul puterilor. În plus, aceasta prevede că judecătorii nu trebuie concediaţi prin voință politică.

Reporter: Vă așteptaţi la proteste de opoziție de aceeași amploare ca cele din această vară?

Michal Wawrykiewicz: Mai multe apeluri au fost făcute marți pentru mitinguri populare și ele ar trebui să adune mulți oameni. Dar nu cred că ele vor fi avea aceleași dimensiuni ca în vară. Președintele și-a ales bine momentul. Decembrie este cea mai aglomerata lună a anului pentru cetăţeni şi este foarte frig afară. Pe de altă parte, populația începe să se sature de acest subiect care se află în mijlocul scenei mediatice de luni de zile. Nu sunt foarte optimist.

Reporter: Sancţiunile Uniunii Europene ar face guvernul să dea înapoi?

Michal Wawrykiewicz: Nu, nu îi pasă. Amenințările cu declanșarea articolului 7 din Tratatul de la Lisabona [care prevede blocarea anumitor drepturi europene pentru statele membre care nu respectă valorile europene fundamentale] nu îl sperie. În orice caz, aceste proceduri ar fi mult prea lungi și nu vor fi puse în aplicare decât după multe luni...