Presa germana cuprinde referiri ample la vizita bilaterala pe care presedintele turc Recep Tayyip Erdogan o va efectua in Grecia. Corespondentele publicate in editiile electronice ale Hannoversche Allgemeine Zeitung si Neue Presse din Hanovra, dar si in Dresdner Neueste Nachrichten arata ca presedintele turc incearca prin aceasta vizita sa se reapropie de UE, dorind astfel ca Grecia sa functioneze ca o veriga de legatura, potrivit Rador care citeaza ziarul grec Protagon.

ErdoganFoto: Captura YouTube

"Prin masurile dure luate impotriva criticilor sai, presedintele turc Erdogan si-a impins tara in izolare - deja nu mai este probabila integrarea Turciei in UE. Erdogan incearca acum sa construiasca punti" se arata, printre altele, potrivit Deutsche Welle, semnalandu-se totodata ca e semnificativ ca presedintele turc incepe aceasta tentativa de reapropiere de Europa printr-un "vechi adversar". Dupa ce semnaleaza faptul ca este prima vizita a unui presedinte turc in Grecia din 1952 incoace, corespondentul german constata ca "relatiile celor doua tari vecine sunt inca foarte departe de normalitate".

Vorbind despre o imbunatatire sensibila a relatiilor turco-elene in ultimul timp, corespondentul german nu omite sa sublinieze ca "problemele bilaterale, precum si conflictul cu privire la zonele economice si drepturile suverane in Marea Egee raman nerezolvate. Nici in divergenta cu privire la Cipru, divizat dupa invazia turca din 1974, nu se intrevede un compromis. Tentativa de lovitura de stat din Turcia din iulie 2016 a alimentat noi motive pentru conflicte.

Circa 1.000 de turci au fugit deja in Grecia din cauza represaliilor lui Erdogan. Presedintele turc cere extradarea asa-zisilor pucisti. Atena raspunde facand trimitere la deciziile cu privire la acordarea de azil luate de justitia greaca independenta." In orice caz, aprecierea corespondentului este ca importanta vizitei lui Erdogan "depaseste cu mult nivelul bilateral". "Observatorii politici considera ca Erdogan doreste aceasta vizita pentru a incerca sa construiasca noi punti spre UE pentru a iesi din izolarea internationala.

Din acest punct de vedere, vizita la Atena este un raspuns la noua politica a Germaniei fata de Turcia. Faptul ca Erdogan incepe de pe Acropole construirea de punti diplomatice nu este o intamplare: Grecia este in mod constant unul dintre cei mai inflacarati sustinatori ai integrarii Turciei in UE. In spatele acestei sustineri se ascunde speranta 'imblanzirii' puternicului si in acelasi agresivului vecin prin integrarea sa in UE.

Acest lucru este acum mai valabil ca oricand din cauza crizei refugiatilor". Conform estimarilor presei germane, presedintele turc a constientizat mai degraba ca nu poate ajunge la o ruptura totala cu Europa din punct de vedere economic si ca "trebuie deschise canale de comunicare", in timp ce Alexis Tsipras poate reprezenta un "mediator important pentru presedintele turc". Conform corespondentului german, acest rol poate fi flatant pentru premierul grec, crescand importanta pozitiei sale in Europa, insa la Atena nu lipseste "nervozitatea" in perspectiva vizitei lui Erdogan care este considerat "imprevizibil".

In articol se vorbeste despre o "vizita problematica pentru vestul Traciei", cu accent pe aspectele politice ale prezentei presedintelui turc vineri in regiunea care numara circa 100.000 de musulmani greci. Corespondentul subliniaza ca Turcia considera minoritatea musulmana drept minoritari turci si se afiseaza ca "forta protectoare - un rol pe care, dupa cum se stie, lui Erdogan ii place in mod special sa-l joace pentru turcii care traiesc in strainatate".