Sef al miscarii ANO (Actiunea cetatenilor nemultumiti), castigator al alegerilor legislative din 20 octombrie din Republica Cehia, Andrej Babis, in varsta de 63 de ani, a fost desemnat premier pe 6 decembrie de catre presedintele Milos Zeman. Cotat cu a doua avere din tara, ministru de finante intre 2014 si 2017, Andrej Babis refuza eticheta de populist si se defineste ca "un pragmatic" care doreste sa conduca statul "ca pe o antrepriza familiala". Intr-un interviu acordat cotidianului Le Temps la sediul partidului sau, la Praga, face o analiza a reticentelor cehilor in chestiunea refugiatilor si a euroscepticismului acestora. Cat despre acuzatia de deturnare de fonduri europene care il vizeaza, el sustine ca "afacerea este montata ca sa ii faca rau, citeaza Rador.

Andrej BabisFoto: Agerpres/AP

LE TEMPS: Ce mesaj prezentati Consiliului European din 14 decembrie pentru a va imbunatati imaginea de eurosceptic?

Andrej Babis: Ce imagine? Cea pe care mi-au fabricat-o mass media? Imaginea de Berlusconi? De Trump? Este o imagine mincinoasa. Am o foarte buna imagine de antreprenor, mai ales in Germania, unde fosta mea companie angajeaza cateva mii de persoane. Sunt cunoscut in Franta, la Mougins [Alpes-Maritimes], gratie fostului meu restaurant, care are doua stele Michelin. Eurosceptic? Este paradoxal cum, in momentul in care Marea Britanie paraseste UE, 66% dintre britanici se declara satisfacuti de UE intr-un sondaj in care cehii, in schimb, apar ca fiind cei mai sceptici.

LE TEMPS: Cum explicati acest lucru?

Andrej Babis: Mai intai responsabilii politici cehi au subestimat rolul UE inca de la inceput, au trimis acolo colegi de partid care nu au fost la inaltime. Si apoi a fost aceasta discutie a cotelor pentru imigranti, care a jucat un rol foarte important. Poate ca nici politicienii nu le-au explicat bine cetatenilor nostri in ce consta proiectul european. De ce Grecia este in Schengen si Romania sau Croatia - nu? De ce Europa este singurul continent in care avem imigratie ilegala, zeci de mii de oameni care vin fara permise sau documente? De ce Europa nu ia exemplu altor tari?

LE TEMPS: Care tari?

Andrej Babis: SUA, Canada, Australia... Intre 1892 si 1954, 12 milioane de europeni au imigrat in SUA prin Ellis Island. In Republica Ceha avem cea mai scazuta rata a somajului din Europa: 2,9%. Si avem 200￯000 de locuri de munca vacante pentru care nu exista mana de lucru. Or, intreprinderile cehe care gasesc mana de lucru in Ucraina sunt obligate sa astepte cateodata unul sau doi ani pentru a ii aduce cu forme legale. In Italia, exista mii de oameni care vin, dar nu sunt oameni care fug de razboi, este deja o retea de crima organizata, vezi traficantii din Libia, o adevarata mafia. Aceasta este problema.

LE TEMPS: Aceasta decizie privind cota de refugiati este o eroare?

Andrej Babis: Da, pentru ca nu aduce o solutie. Europa ar trebui sa fie mai activa in Siria si in Libia pentru a gasi o rezolvare pentru aceasta problema pe care nu a mai solutionat- o din 2014. S-a pierdut timpul si, din pacate, s-a pierdut si teren, totul in folosul presedintelui Putin. Europa urma sa participe la un plan Marshall pentru Siria si Libia. Ar fi foarte bine pentru cresterea economica a Europei. Trebuie sa investim. Societatile cehe pot investi in Siria, unde s-a si facut asta in trecut, in regimul comunist, s-a fabricat mult armament acolo. /.../

LE TEMPS:Slovacia este in zona euro, Cehia nu. Vi se pare ca ar fi o problema?

Andrej Babis: Eu, cand aud vorbindu-se de o Europa cu doua viteze, imi vine sa rad. Cum se masoara viteza? Viteza Republicii Cehe este excelenta in comparatie cu anumite tari Societatea Romana de Radiodifuziune Agentia de Presa RADOR 16 din zona euro! Avem un buget excedentar, una din cele mai mici rate ale indatorarii din Europa. Priviti la tarile non-membre ale zonei euro - Marea Britanie, Polonia, Danemarca: nu vad dovada ca e mai multa prosperitate in zona euro. Nu este adevarat.