Patriarhi si sefi ai bisericilor locale din Ierusalim au redactat o scrisoare speciala adresata presedintelui american Donald Trump pentru a-si exprima ingrijorarea cu privire la intentia lui de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului si eventual de a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Scrisoarea, trimisa miercuri, cu cateva ore inainte de asteptatul anunt al lui Trump, ii cere presedintelui sa renunte la potentiala recunoastere unilaterala a orasului ca fiind exclusiv israelian, potrivit Haaretz, citat de Rador.

"Sfatul si staruinta noastra solemna este ca SUA sa continue sa recunoasca actualul statut international al Ierusalimului. Orice schimbari bruste ar cauza daune ireparabile", au pledat clericii pe langa presedinte. Cerandu-i lui Trump sa nu modifice statu-quo- ul orasului care poarta o semnificatie religioasa si istorica deopotriva pentru crestini, musulmani si evrei, clericii i-au scris lui Trump ca "Orasul Sfant poate fi impartit si de pe urma lui se poate beneficia pe deplin odata ce un proces politic va elibera inimile tuturor oamenilor care traiesc in el de conditiile de conflict si distrugere prin care trec acum."

Capii bisericilor l-au implorat pe Trump sa se mai gandeasca, pentru a reveni asupra acestei schimbari considerabile a politicii americane cu privire la orasul disputat, si i-au destainuit ca au "urmarit, cu ingrijorare, stirile despre posibilitatea de a se schimba modul in care SUA inteleg si abordeaza statutul Ierusalimului."

Cei 13 semnatari ai scrisorii reprezinta fiecare cate una dintre diversele varietati de biserici afiliate unor situri religioase catolice, evanghelice, ortodoxe si apostolice. Crestinii evanghelici [neoprotestanti - n.trad.] in special, atat cei din Israel cat si cei din restul lumii, au fost cei care l-au presat pe presedintele american sa faca pasul istoric de a muta ambasada SUA la Ierusalim. Ei si-au incheiat scrisoarea urandu-i lui Trump Craciun fericit si invitandu-l sa asiste la ceremoniile de Craciun de la Ierusalim, despre care ei afirma ca accentueaza diversitatea de care orasul se bucura in prezent - si pe care ar putea s-o piarda daca n-ar mai avea aceeasi natura eterogena cu care se mandreste astazi.