Anuntul facut miercuri seara de presedintele american Donald Trump prin care Ierusalimul este recunoscut drept capitala Israelului a starnit reactii negative atat in randul aliatilor occidentali cat si, asa cum era de asteptat, a lumii arabe. Singura reactie pozitiva vine din Isreal, unde premierul Netanyahu saluta o "zi istorica".

HotNews.roFoto: Hotnews

Blocarea procesului de pace. Peter Schechter, strateg de politica externa si prezentator al podcast-ului Altamar, considera ca eventuala decizie a Statelor Unite de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului a fost luata fara analize, va ingreuna dobandirea pacii si va inversa apropierea Washingtonului de Arabia Saudita. Cu toate acestea, in ciuda unei intensificari a retoricii anti-americane, el nu vede cresteri semnificativa ale riscului de securitate interna din SUA, intrucat de la interzicerea intrarii unor cetateni straini din tari musulmane, acest risc este deja ridicat, conform unui interviu acordat O Globo.

Patriarhi si sefi ai bisericilor locale din Ierusalim au redactat o scrisoare speciala adresata presedintelui american Donald Trump pentru a-si exprima ingrijorarea cu privire la intentia lui de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului si eventual de a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Scrisoarea, trimisa miercuri, cu cateva ore inainte de asteptatul anunt al lui Trump, ii cere presedintelui sa renunte la potentiala recunoastere unilaterala a orasului ca fiind exclusiv israelian, potrivit Haaretz, citat de Rador.

Miscarea islamista palestiniana Hamas a afirmat ca decizia presedintelui american deschide "portile infernului pentru interesele americane din regiune".

Ismail Radouane, un inalt oficial al Hamas, a cerut tarilor arabe si musulmane sa "rupa legaturile economice si politice" cu ambasadele americane si sa expulzeze ambasadorii americani.

Secretarul general al ONU a afirmat si el ca statutul Ierusalimului nu poate fi rezolvat decat printr-o "negociere directa" intre israelieni si palestinieni.

"Nu exista alternativa la solutia celor doua state" cu "Ierusalimul drept capitala a Israelului si a Palestinei", a spus Antonio Guterres.

Presedintele francez Emmanuel Macron a calificat decizia lui Trump "regretabila" si a cerut "evitarea cu orice pret a violentelor".

Intr-o conferinta de presa la Alger, unde efectueaza o vizita, Macron a subliniat "atasamentul Frantei si al Europei pentru solutia celor doua state, Israel si Palestina traind alaturi in pace si securitate in granitele international recunoscute, cu Ierusalimul drept capitala a celor doua state".

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat in schimb o "zi istorica".

Netanyahu a precizat ca decizia presedintelui american nu schimba nimic in ceea ce priveste locurile sfinte ale celor trei mari religii monoteiste din Ierusalim, afirmand angajamentul tarii sale de a mentine "statu quo".

Turcia a calificat decizia lui Donald Trump drept "iresponsabila" iar Iordania a denuntat o incalcare a dreptului international.

"Condamnam declaratia iresponsabila a administratiei americane (...) aceasta decizie este contrara dreptului international si rezolutiilor ONU", a reactionat ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, pe Twitter.

Gruparile palestiniene au cerut "trei zile de furie". In Fasia Gaza, sute de palestinieni au ars drapele americane si israeliene si portrete ale lui Donald Trump. Un protest este prevazut joi la Ramallah in Cisiordania, teritoriu ocupat de armata israeliana de 50 de ani.

Si Uniunea Europeana a exprimat ingrijorari serioase legate de decizia presedintelui american.

"Aspiratiile ambelor parti trebuie indeplinite si trebuie gasit un drum prin intermediul negocierilor pentru a rezolva statutul Ierusalimului ca viitoare capitala a ambelor state", a spus sefa diplomatiei europene, citata de Reuters.

Premierul britanic Theresa May nu este de acord cu decizia SUA de a recunoaste Ierusalismul drept capitala Israelului, intrucat este putin probabil sa contribuie la eforturile de aducere a pacii in regiune.

"Nu suntem de acord cu deciza SUA de a-si muta ambasada in Ierusalim si de a recunoaste Ierusalimul drept capitala israeliana inainte de acordul de stat final. Credem ca este inutil in ceea ce priveste perspectivele pentru pace in regiune", a declarat purtatorul de cuvant al Theresei May.

Germania nu sustine decizia administratiei Trump de a recunoaste Ierusalimul drept capitala Israelului, potrivit declaratiilor oferite miercuri de cancelarul Angela Merkel.

"Guvernul german nu sustine aceasta pozitie", a scris Merkel pe Twitter.