Presedintele Vladimir Putin a afirmat miercuri ca suspendarea decisa de Comitetul Olimpic International este "motivata politic", subliniind insa ca tara sa nu va boicota Jocurile Olimpice de iarna 2018, scrie AFP.

"Toate astea au aerul unei decizii fabricate si motivate politic. O vedem si eu nu am nicio indoiala", a declarat Putin, citat de agentia RIA Novosti.

La inceputul lui noiembrie, presedintele Putin a acuzat direct Statele Unite, pe care le-au acuzat ca au orchestrat acuzatiile de dopaj pentru a influenta alegerile prezidentiale din martie 2018 din Rusia.

Marti seara, CIO a suspendat Rusia de la Jocurile Olimpice de iarna 2018 din Pyeongchang pentru dopaj institutionalizat, deschizand insa usa pentru sportivii "curati" care vor putea concura sub drapel neutru.

"Fara cea mai mica indoiala, nu vom opune niciun blocaj, nu vom impiedica sportivii nostri sa participe" la aceste jocuri, in perioada 9 - 25 februarie, a asigurat Putin, intr-o intalnire cu muncitorii unei uzine din Nijni Novgorod (Volga).

"Important este ca in concluziile Comisiei (executive a CIO) scrie ca nu a existat niciun sistem guvernamental de sustinere a dopajului. Este o concluzie importanta", a continuat acesta, intrebandu-se insa de ce, in aceste conditii, "sportivilor rusi le este interzis sa concureze sub drapelul rus".

In concluziile sale, CIO a decis sa-l interzica pe viata pe ministrul rus insarcinat cu Sportul, Vitali Mutko, care conduce sportul rusesc de aproape un deceniu, pe care il acuza ca este unul dintre pivotii sistemului de dopaj.

"Nu am dat niciodata ordin, spre exemplu ministerului Sportului sau altor organizatii, sa castigam Jocurile. Nu a existat niciodata o astfel de misiune", a sustinut Vladimir Putin.