Bulgaria a irosit deja circa 2 miliarde de leva pentru edificarea guvernarii electronice si, cu toate acestea, nu a inaintat foarte mult. Estonia, care este lider european in ceea ce priveste guvernarea electronica, a ajuns la succesul sau cu fonduri de 20 de ori mai putine, cu modesta suma de 25 de milioane de euro, sau circa 50 de milioane de leva, potrivit Rador care citeaza Sega.

Banii sunt cheltuiti aproape in aceeasi perioada - in ultimii 15 ani, cand cele doua state anunta ca incep sa lucreze pentru guvernarea electronica.

Incepand cu 2002, fiecare minister bulgar si-a comandat servere scumpe si soft costisitor, pentru ca in urmatorii ani sa devina clar ca produsele sunt incompatibile si retelele diferitelor administratii nu pot "comunica intre ele". Statul baltic a investit 70% din suma in tehnica, iar deciziile de soft au fost gratuite, pentru ca au folosit programe cu cod deschis. Aceste date sunt prezentate intr-o analiza a Camerei de Comert a Bulgariei, care compara progresele in cele doua state.

In pofida investitiilor colosale in Bulgaria, departamentele statului ofera doar 2900 servicii, majoritatea fiind elementare - permit depunerea electronica a documentelor si cererilor, insa comunicarea client-functionar ramane pe hartie. In acelasi timp, guvernarea electronica in Estonia este peste tot - chiar si in scoli, in spitale si in farmacii, la vot. In Bulgaria, imprimantele in ministere, agentii, primarii, precum si in alte institutii, continua sa creasca ingrijorator, in timp ce administratia din Estonia lucreaza online si astfel economiseste cate doua tone de hartie in fiecare an.