Un fost mafiot devenit colaborator al justitiei care vorbea cu ea a intalnit-o doar o singura data si nu se lauda ca ar fi cunoscut-o foarte bine pe Maria Angela Di Trapani. Cu toate acestea Manuel Pasta folosea un ton plin de respect, ton rezervat in general in acea organizatie maschilista care este Cosa Nostra doar liderilor adevarati: "Se comporta ca un barbat din Cosa Nostra, ne transmitea mesajele pe care i le trimiteau din inchisoare sotul ei si cumnatii. Se discuta despre cine ar trebui sa fie conducatorul clanului. Ea a spus ca Michele Di Trapani (omonimul femeii-boss) 'ar trebuit sa stea acasa' si "ca regentul ar fost Bartolo Genova", potrivit Rador care citeaza La Stampa.

Arestari masive la PalermoFoto: youtube.com

Aceasta este radiografia unei femei care conduce Cosa Nostra si care nu este un exemplu izolat: la sfarsitul lunii septembrie, Teresa Marino, sotia bossului din Porta Nuova Tommaso Lo Presti, a fost condamnata la 14 ani de inchisoare.

Di Trapani in schimb a avut o pedeapsa mai mica, dar tot demna de un lider: 10 ani in prima instanta si 9 ani in apel. Gratie reducerilor suplimentare prevazute cu eliberare anticipata de care beneficiaza pana si oamenii mafiei in cazul unui comportament bun in inchisoare, sotia super-killerului Salvino Madonia a devenit o femeie libera in scurt timp, fiind una din cei aproximativ 300 de barbati (si femei) de onoare care populeaza din nou cartierele sarace, ca de altfel si pe cele burgheze.

Angela Maria Di Trapani se numara printre cele 25 de persoane arestate marti dimineata, intr-o mare operatiune condusa de politie la care au participat peste 200 de agenti si doua elicoptere la Palermo, in cartierele San Lorenzo si Resuttana. Ancheta, coordonata de adjunctul procurorului Francesco Lo Voi si de Salvo de Luca, reconstituie structura si dinamicile criminale ale familiilor mafiote din "San Lorenzo", "Partanna Mondello", "Tommaso Natale" si "Pallavicino/Zen" (toate apartinand districtului "San Lorenzo") si a familiei mafiote din "Resuttana".

O Mafie care se intoarce acasa pentru ca si-a terminat pedeapsa si care conduce organizatia cu toate sistemele sale folosindu-se, in afara de metodele "traditionale" cum ar fi intimidarea si de mecanisme mult mai rafinate. La fel ca cele pe care Di Trapani le-a folosit pentru a-l convinge pe Mark Favaloro, omul care l-a acuzat pe Salvo Madonia de uciderea antreprenorului Libero Grassi, sa declare ca el a inventat totul: dar nu intr-un mod normal, ci chemand un procuror si retragandu-si depozitia, dar scriind o nota pe care a depus-o la un notar pentru a conferi mai multa "demnitate" deciziei sale de a se razgandi.

Femeie de Mafia dintotdeauna, Di Trapani se afla impreuna cu sotul ei, in ziua arestarii, la 13 decembrie 1991, la trei luni si jumatate dupa asasinarea lui Grassi, efectuata de el personal pentru a "rezolva" cazul acelui domn cu sandale care, cu toate ca avea acea fabrica de pijamale pe teritoriul clanului Madonia, facea turul redactiilor ziarelor si al posturilor TV fara niciun fel de escorta, pentru a le spune oamenilor sa nu plateasca taxa de protectie.

Ea, Maria Angela, mai avea si un alt secret, cel al felului in care si-a conceput copilul in perioada in care sotul ei era prizonier la 41 bis. Regentul din San Lorenzo, Giovanni Bonanno, a platit cu viata aluziile facute privind paternitatea lui Salvino, potrivit Rador.