Premierul Irlandei, Leo Varadkar s-a declarat luni seara "surprins si dezamagit" de faptul ca sefa guvernului britanic Theresa May s-a razgandit in privinta acordului legat de situatia frontierei nord-irlandeze dupa Brexit. "Sunt surprins si dezamagit de faptul ca guvernul britanic nu pare sa fie in masura sa respecte ceea ce s-a incheiat mai devreme astazi", a declarat Varadkar presei, explicand acest esec prin atitudinea micului aliat al guvernului premierului britanic Theresa May, partidul unionist si ultra-conservator DUP (Democratic Unionist Party), potrivit Rador care citeaza Liberation.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Este important sa ascultati DUP, dar exista si alte partide in Irlanda de Nord", a comentat Leo Varadkar. "Intelegem ca premierul are nevoie de mai mult timp ... Ea negociaza cu buna-credinta", a adaugat el. Posibilitatea unui compromis prevazand mentinerea in Irlanda de Nord, dupa iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, a unor norme similare cu cele in vigoare in UE provocase in trecut furia DUP, in timp ce un acord la Bruxelles permitand trecerea la a doua faza a negocierilor pentru Brexit parea aproape.

"Am fost foarte clari. Irlanda de Nord trebuie sa paraseasca Uniunea Europeana in aceleasi conditii ca restul Regatului Unit. Nu vom accepta nicio forma de divergenta reglementara care sa desparta Irlanda de Nord, economic sau politic, de restul Regatului Unit", a declarat liderul DUP Arlene Foster. "Integritatea economica si constitutionala a Regatului Unit nu trebuie in niciun caz compromisa", a insistat ea.

DUP i-a asigurat partidului conservator al Theresei May o majoritate fragila in Parlamentul din Westminster. Zvonurile despre un astfel de acord in Irlanda de Nord au provocat asemenea dorinte si in alte parti ale Regatului Unit. "Evolutiile de astazi arata foarte clar ca, desi o parte din Regatul Unit poate mentine alinierea reglementara cu UE si sa ramana de fapt pe piata unica, nu exista niciun motiv practic pentru ca altii sa nu poata", a declarat Nicola Sturgeon, prim-ministru scotian si sefa a independentistilor din SNP.

Scotia a votat pentru ramanerea in UE si "guvernul scotian va continua sa pledeze, mai viguros ca niciodata, pentru ca alegerea democratica a scotienilor sa fie respectata si locul nostru in Europa sa fie protejat", a punctat dna Sturgeon. Premierul galez, Carwyn Jones, care a aparat personal mentinerea Marii Britanii pe piata unica a Regatului Unit, chiar daca natiunea sa a votat pentru plecarea din UE, a adaugat pe Twitter: "Daca o parte din Marea Britanie are dreptul sa ramana pe piata unica si in Uniunea vamala, atunci noi ne asteptam sa primim aceeasi oferta", scrie Liberation, citat de Rador.

Exceptia pentru Irlanda de Nord duce la esecul acordului pentru Brexit, titreaza Diario de Notocias.. Cu o cravata cu sigla Burberry a primit-o ieri Jean-Claude Juncker pe Theresa May la Bruxelles. Dar nici alegerea celebrei marci de lux britanice nu a contribuit la deblocarea unui acord pentru Brexit, esential pentru ca negocierile sa poata trece in etapa urmatoare dupa Consiliul European din 14 si 15 decembrie. "Nu am putut ajunge la un acord deplin astazi", a confirmat presedintele Comisiei Europene dupa un dejun de lucru. Dar "nu este un esec", a subliniat luxemburghezul inainte de a recunoaste ca primul-ministru britanic este "un negociator dur".