"Domnul sa-i dea numai bine lui Trump... Ca si cum ar lipsi crizele gata pregatite sa transforme lumea si Orientul Mijlociu in razboi, Trump indeamna SUA sa recunoasca Ierusalimul ca fiind capitala Israelului... Iar ambasada Statelor Unite de la Tel Aviv se va muta imediat la Ierusalim. Pana si Iordania, care spune "da" tuturor declaratiilor venite din SUA l-a avertizat pe Trump "sa nu cumva sa faceti asa ceva", scrie cotidianul turc Sabah, citata de Rador.

Donald TrumpFoto: Wikipedia

Si Ankara a fost recunoscuta tarziu

Asa o tara ciudata sunt Statele Unite... SUA, care au participat la primul razboi razboi mondial si au fost reprezentate la Conferinta de Pace de la Paris de presedintele Wilson, au decis imediat izolationismul. Nu au recunoscut nici Acordurile de pace si nici Tratatul de la Lausanne. Din acest motiv, pana cand a fost ales presedinte Franklin D. Roosevelt, in 1932, pentru SUA capitala Turciei a ramas la Istanbul. Iar sediul ambasadei Statelor Unite era la Istanbul, in Beyoglu, in vechea cladire a Consulatului. Pana in acea perioada, pentru ca in Statele Unite era prohibitie, invitatilor si oaspetilor care veneau la Consulat li se ofereau bauturi alcoolice in fata cladirii.

Ceea ce se intampla

Bineinteles ca recunoasterea de catre SUA a Ierusalimului ca fiind capitala Israelului este un caz diferit de recunoasterea Ankarei ca fiind capitala Republicii Turcia... Pentru ca Israelul a cucerit Ierusalimul, care apartinea Iordaniei, dupa Razboiul de sase zile. Aceasta era situatia, si pana in prezent numai pentru Israel era Ierusalimul capitala oficiala. Daca SUA vor transforma intr-un accept oficial aceasta situatie, acest lucru ar putea insemna izbucnirea unei noi crize in Orientul Mijlociu. Pana si noului regim saudit, care si-a ales ca aliat Israelul, ii va fi greu sa accepte ceea ce se intampla.

Comportament ciudat

Oare Trump are acest comportament ciudat pentru a demonstra ca este presedinte? Si intr-adevar se comporta ca si cum ar forta un razboi nuclear cu Coreea de Nord, de exemplu. In SUA au devenit mai importante postarile cu continut ciudat ale presedintelui decat deciziile presedintiei. In aceste postari sunt explicate in mod deschis intelesurile xenofobiei si islamofobiei, intr-o tara a emigratiei. Relatiile cu acele tari se dezvolta pe masura ce acestea achizitioneaza arme din Statele Unite. De exemplu, pe de-o parte, ii strange mana presedintelui Erdogan si il lauda, iar pe de alta parte, pregateste diverse comploturi impotriva Turciei. Da... In Orientul Mijlociu mai lipsea doar o criza legata de declararea Ierusalimului ca fiind capitala oficiala a Israelului. Domnul sa-i dea minte lui Trump si noua, tuturor, rabdare.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat marti ca o eventuala recunoastere a Ierusalimului drept capitala a Israelului de catre Statele Unite ar putea duce la ruperea relatiilor dintre Ankara si statul evreu, scrie AFP si Haberturk.

"Vom duce aceasta lupta pana la capat, cu determinare. Si aceasta ar putea merge pana la ruperea relatiilor diplomatice cu Israelul", a declarat Erdogan, care a subliniat ca statutul Ierusalimului este "o linie rosie pentru musulmani".

Casa Alba a anuntat ca decizia foarte asteptata a lui Trump in privinta acestui subiect, asteptata pentru luni, a fost amanata.

"Presedintele a fost foarte clar in privinta acestui subiect inca de la inceput: nu e vorba daca (ambasada va fi efectiv mutata la Ierusalim) ci cand", a afirmat Hogan Gidley, un purtator de cuvant al Casei Albe.

Israelul considera Orasul Sfant drept capitala sa "eterna si reunificata", dar palestinienii spun ca Ierusalimul de Este trebuie sa fie capitala statutului la care aspira.

Comunitatea internationala nu a recunoscut niciodata Ierusalimul drept capitala a Israelului si nici anexarea partii sale orientale ocupata in 1967.