Curtea Constitutionala a Austriei a decis ca persoanele de acelasi sex se vor putea casatori incepand cu anul 2019, declarand ca legile anterioare erau discriminatorii, potrivit CNN.

Austria recunoaste casatoriile intre persoanele de acelasi sexFoto: Wikipedia

In Austria, cuplurile formate din persoane de acelasi sex au avut posibilitatea, incepand cu anul 2010, doar sa incheie parteneriate civile, care le ofereau aceleasi drepturi precum un contract de casatorie. Decizia Curtii a fost insotita de precizarea ca "distinctia intre casatorie si parteneriat civil nu poate fi mentinuta in aceste vremuri fara a discrimina cuplurile gay".

Aceasta decizie claseaza Austria in linie cu multe alte natiuni europene care au legalizat deja casatoriile intre persoane de acelasi sex, precum Germania, Spania, Belgia, Olanda, Franta si Marea Britanie.

Restrictiile cu privire la casatoriile intre persoane de acelasi sex vor fi ridicate pe 31 decembrie 2018, noua reglementare intrand in vigoare la 1 ianuarie 2019.

Ca parte a incercarii de a elimina inegalitatile, cuplurile heterosexuale vor putea, incepand de anul viitor, sa opteze pentru parteneriatele civile.