Pentru prima data de la infiintarea Curtii Internationale de Justitie, in 1946, Regatul Unit nu va avea un judecator britanic in componenta tribunalului. Christopher Greenwood, care era judecator la Curte inca din 2009, nu a obtinut majoritatea voturilor din partea membrilor Adunarii Generale, desi fuseset aprobat de Consiliul de Securitate, potrivit ziarului Folha citat de Rador.

De asemenea, va fi pentru prima data cand un membru permanent al Consiliului de Securitate va ramane in afara componentei Curtii, cu sediul la Haga, Olanda.

Desi, odata alesi, judecatorii nu actioneaza ca reprezentanti ai tarilor lor, a avea un cetatean in grupul de 15 judecatori este un semn de influenta diplomatica. Episodul a fost interpretat ca un semn al unei noi faze in relatiile internationale, in care Regatul Unit isi pierde treptat relevanta.

Matthew Rycrof, ambasadorul Regatului Unit la ONU, a informat Adunarea Generala si Consiliul de Securitate despre decizia de retragere a candidaturii lui Greenwood pe 20 noiembrie. Candidatul britanic a candidat pentru functie cu indianul Dalveer Bhandari, care incerca, de asemenea, obtinerea unui nou mandat. Decizia a fost adoptata dupa sase runde de vot, care s-au incheiat cu acelasi rezultat: Greenwood aprobat in Consiliul de Securitate si Bhandari in Adunarea Generala. Normele care reglementeaza selectarea judecatorilor nu prevad o limita de runde pentru ca un candidat sa obtina dubla aprobare. Din acest motiv, retragerea uneia dintre candidaturi a devenit singura alternativa.

In luna iunie a acestui an, Regatul Unit a suferit o alta infrangere in Adunarea Generala. O dezbatere despre una dintre ultimele colonii britanice, Insulele Chagos, din Oceanul Indian, s-a incheiat cu adoptarea unei rezolutii din initiativa Mauritaniei care contravine intereselor britanice in regiune. Regatul Unit a obtinut doar 15 voturi in favoarea propunerii sale.