Carles Puigdemont, presedintele catalan destituit, a participat sambata seara la emisiunea Nuit du Standaard. Cu aceasta ocazie, el a fost chestionat de mai multi jurnalisti cu privire la situatia actuala din Catalonia. "Ce s-ar schimba concret pentru cetatenii catalani in cazul in care regiunea ar deveni independenta?", l-a intrebat un jurnalist. "Ne-am putea face propriile legi si am avea autonomie fiscala", a raspuns fostul lider catalan, potrivit Rador care citeaza Le Soir.

Carles PuigdemontFoto: president.cat

Jurnalistul i-a replicat ca Flandra se bucura de acest drept, ramanand in acelasi timp o regiune a Belgiei. Atunci, Carles Puigdemont a enuntat o diferenta - majora, in opinia lui - intre Flandra si Catalonia. "Flandra are dreptul de a avea relatii internationale cu alte tari. Ea poate avea acorduri comerciale. Ultima data cand noi am incercat sa facem asta diplomatia spaniola ne-a interzis". "Bineinteles ca acest lucru le-ar schimba viata catalanilor", a conchis el.

Partidele independentiste catalane care au incercat sa faca secesiune de Spania ar pierde majoritatea absoluta a mandatelor din parlamentul regional la alegerile din 21 decembrie, potrivit unui sondaj realizat pe un mare esantion si dat publicitatii luni. Centrul de studii sociologice (CIS) al guvernului spaniol prevede ca cele trei liste independentiste ar aduna impreuna 44,4 % din voturi si 66 - 67 de mandate din 135, putin sub majoritatea absoluta de 68, potrivit Rador care citeaza Le Soir.

La ultimele alegeri, in 2015, independentistii castigasera 72 de mandate, cu 47,8 % din voturi. Cele trei partide care se opun independentei - Ciudadanos (liberal), Partidul socialist catalan si Partidul Popular, la putere la Madrid - ar aduna 44,3% din voturi si nu ar obtine decat 59 - 60 de mandate. 29 % indecisi CIS prevede o participare fara precedent la aceste alegeri cruciale dupa criza provocata de declaratia unilaterala de independenta, pe 27 octombrie.

Peste 90% din cele 3.000 de persoane intervievate se declara absolut sigure ca vor merge la vot si 5% cred ca o vor face "probabil". Alegerea a 29% ramane neclara. Aceste rezultate merg in acelasi sens cu media sondajelor realizate de institutele private in ultimele saptamani, pe esantioane de 800 - 1.200 de persoane.