Majoritatea slovacilor si a cehilor (67%, respectiv 68%) inca nu-i pot ierta pe politicieni pentru ca au decis divizarea Cehoslovaciei fara sa convoace un referendum, releva un sondaj realizat in octombrie de Institutul slovac pentru afaceri publice (IVO) si Centrul ceh de cercetare a opiniei publice (CVVM), transmite luni agentia slovaca de presa TASR, citata de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Totusi, dupa 25 de ani - care se implinesc in ianuarie anul viitor - aproape jumatate dintre cei intervievati, atat din Slovacia cat si din Republica Ceha (46%), considera ca dizolvarea Cehoslovaciei a fost o decizie corecta.

In cazul slovacilor, acest lucru reprezinta o schimbare de opinie fata de acum un sfert de secol, cand sub 30% dintre ei erau in favoarea divizarii statului comun.

Atitudinea fata de divizare, in ambele tari, depinde de varsta, a mentionat intr-o conferinta de presa organizata luni reprezentanta IVO, Zora Butorova. Aceasta a mai precizat ca lipsa unui referendum este criticata in mai mare masura de cei care considera ca dizolvarea statului comun a fost un pas gresit. Dar si dintre aparatorii divizarii circa jumatate au criticat absenta unei consultari prealabile.

"Este evident ca persoanele cu o viziune critica asupra divizarii Cehoslovaciei considera ca un referendum ar fi putut sa o impiedice si pana in ziua de azi considera negativ faptul ca politicienii au facut imposibil acest lucru", a afirmat la randul sau reprezentanta CVVM, Paulina Tabery.