Marea Britanie si Uniunea Europeana au ajuns la un compromis in privinta granitei irlandeza post-Brexit, depasind unul dintre obstacolele majore pentru lansarea negocierilor comerciale intre cele doua parti, potrivit unui document de lucru citat luni de televiziunea publica irlandeza RTE, relateaza AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

In urma negocierilor din week-end, Marea Britanie ar fi acceptat sa mentina in Irlanda de Nord reguli similare cu cele in vigoare in piata unica europeana si uniunea vamala, pentru a nu exista "divergente" cu Irlanda, a precizat RTE.

Dublinul a cerut angajamanete clare din partea Londrei pentru a evita revenirea la o granita fizica cu provincia britanica Irlanda de Nord, apreciind ca reaparitia posturilor de granita va slabi cele doua economii si va fragiliza acordul de pace din 1998.

In conditiile in care reglarea facturii fiscale a "divortului" pare pe calea cea buna, viitorul granitei irlandeze a devenit in ultimele saptamani chestiunea cea mai complexa.

O alta versiune a documentului citat de ziarul britanic Financial Times evoca o "aliniere in materie de reglementare" intre Irlanda de Nord si vecinul sau sudic dupa iesirea Marii Britanii din UE, la sfarsitul lui martie 2019.

Acest acord provizoriu ar fi fost incheiat in conditiile in care luni debuteaza la Bruxelles o secventa decisiva pentru negocierile privind Brexitul.

Premierul britanic Theresa May va incerca sa convinga europenii ca promisiunile sale sunt acum suficiente pentru a accepta deschiderea negocierilor comerciale cerute cu insistenta de Londra.

Dupa un dejun de lucru cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, May se intalneste la ora 16,00 (15,00 GMT) cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Acesta ceruse vineri "punerea pe masa a unei oferte finale cel tarziu in 4 decembrie" pentru ca UE sa poata "evalua daca au fost facute progrese suficiente in cadrul viitorului summit european" in 15 decembrie. Luni, acesta a scris pe Twitter : "Ne apropiem de progrese suficiente pentru summitul din decembrie".