Secretarul de stat american Rex Tillerson incepe luni un turneu european de cinci zile, care va include 3 capitale europene - Bruxelles, Viena si Parisul (Franta). Turneul sefului diplomatiei americane are loc intr-un moment in care au aparut zvonuri privind o posibila demitere a acestuia de catre presedintele american Donald Trump, noteaza EFE, citat de Agerpres.

Rex TillersonFoto: state.gov

Aceasta este a saptea vizita in Europa a lui Rex Tillerson in calitate de sef al diplomatiei americane si are ca obiectiv "reiterarea angajamentului tarii cu alianta transatlantica si apararea nu doar a institutiilor occidentale, ci si a Occidentului drept comunitate de interese si valori impartasite".

Vizita lui Tillerson incepe pe 4 decembrie la Bruxelles, unde seful diplomatiei americane va avea o intalnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dupa care va asista la reuniunea ministrilor de externe ai aliantei, pe 5 si 6 decembrie. Tillerson se va intalni si cu sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, si cu omologii sai din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, cu care va discuta despre "marile chestiuni globale de cooperare".

La 7 decembrie, la Viena, Tillerson va lua parte la consiliul de ministri al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

Ultima oprire a lui Rex Tillerson va fi la Paris, unde se va intalni cu "lideri importanti" cu care va discuta despre "cooperarea profunda in domenii de interes reciproc in intreaga lume, precum Siria, Iran, Liban, Libia, Coreea de Nord si Sahel, dar si alte chestiuni de interes bilateral".