Europarlamentarul Monica Macovei a luat parte la prima investigatie efectuata in Malta, dupa asasinarea jurnalistei de investigatie Daphne Caruana Galicia. Investigatia a dezvaluit ca niciun politician de rang inalt nu a fost condamnat in Malta de multi ani, institutiile de aplicare a legii sunt subordonate politic, cumpararea voturilor la alegeri este o practica obisnuita, iar presa independenta aproape ca nu mai exista. In ceea ce priveste moartea jurnalistei, potrivit europarlamentarului, se pretinde ca se fac investigatii, dar nu este inca niciun rezultat.

Concluziile la sfarsitul misiunii:

1. Esecul de a ancheta politicieni, care sunt "persoane expuse politic" (PEP), potrivit legilor contra spalarii banilor, chiar si atunci cand au fost publicate documente financiare care arata "ingrijorari grave legate de spalarea banilor". Niciun politician de rang inalt nu a fost condamnat in Malta de multi ani.

2. Institutiile de aplicare a legii sunt subordonate politic. De exemplu, un raport al Unitatii de Investigatii si Analiza Financiara (FIAU) cu indicii privind spalare de bani de catre seful de cabinet al prim-ministrului si alti politicieni nu a fost investigat, cu explicatia ca informatiile au aparut in presa prin scurgere de informatii.

Or, stim bine ca, odata ce o informatie este in domeniul public si priveste suspiciuni de incalcare a legii, trebuie investigata imediat, cu atat mai mult in cazul criminalitatii financiare.

3. Perceptia populatiei privind impunitatea politicienilor, ca sunt aparati in fata legii, este larg raspandita si submineaza increderea in institutiile statului.

4. Cinci sefi ai Politiei in ultimii patru ani, numiti de Guvern si o Unitate de investigare a criminalitatii economice Politiei aparent inactiva si ineficienta.

5. Cumpararea voturilor la alegeri este o practica obisnuita.

6. Presa independenta aproape ca nu mai exista, mai sunt doar cativa jurnalisti independenti care mai au curajul sa scrie adevarul.

7. Procurorul general mai detine si alte 3 functii, un posibil conflict de interese: este directorul boardului Comitetului director al Unitatii de Investigatii si Analiza Financiara, este consilier al Guvernului, plus avocat al Guvernului. Toate aceste pozitii sunt prevazute in legea malteza.

8. Moartea lui Daphne si curajul familiei si prietenilor ei care cauta dreptate nu au fost urmate de o ancheta penala care sa stabileasca rapid adevarul. Se pretinde ca se fac investigatii, dar timpul trece si inca nu este niciun rezultat.

O misiune anterioara a avut loc dupa dezvaluirile din Panama Papers si indiciile unei retele de spalare de bani si coruptie in Malta si transfrontaliere la nivel politic inalt.