A inceput cu un incendiu aparent inofensiv, al unei masini parcate in fata unei case din Oberaden, dar la scurt timp dupa aceea a fost nevoie de interventia a 180 de echipe de salvare. 31 de angajati ai unei companii de constructii din localitatea Unna, nu departe de Dortmund, au fost spitalizati in urma unor grave intoxicatii cu fum. In cladire erau cazati 41 de muncitori in constructii, intre care 33 de cetateni romani si 8 moldoveni. "Intre timp, toti cei spitalizati au fost externati", precizeazaWestfallischer Anzeiger.

Politia investigheaza in directia unui incendiu declansat intentionat si pentru tentativa de omor. Iata ce s-a intamplat.

Putin dupa miezul noptii, sambata 2 decembrie, un locuitor din zona a fost trezit de o bubuitura puternica. „Nu a fost doar o bubuitura, ci tot patul s-a zgaltait”, relateaza el pentru Rheinische Anzeigenblätter.de. De la fereastra, el a vazut flacarile printre copacii desfrunziti. S-a urcat degraba in masina si, dupa coltul strazii, a vazut o masina in flacari.

Pe loc, acesta a alarmat pompierii, la ora 0.28. In timpul acesta, de la brutaria din vecinatate veneau in fuga doi angajati, Mareike Stückmann und Dirk Behrens, care aduceau cu ei scari, pentru a-i evacua pe locatarii cladirii incendiate. Acestia strigau dupa ajutor de la ferestre si de pe acoperis. Cand li s-au pus scarile, toti s-au imbulzit sa coboare, intr-o panica fireasca, au relatat cei doi britari. „Impreună, i-am adus apoi jos", declara primul martorul ocular.

Cand au sosit pompierii, masina combi ardea ca o torta, iar fumul se imprastia si in cladire. In timp ce il stingeau si participau intensiv la salvarea locatarilor, pompierii au mai depistat o sursa de incendiu. „Pe cand eram in cautarea altor persoane, in holul casei am gasit o a doua sursa de foc ", a spus seful echipei de pompieri din Bergkamen, Dietmar Luft. 21 de persoane au fost salvate de pe acoperis si de ferestre, ceilalti locatari au fost evacuati pe alte cai.

Potrivit primarului din Bergkamen, Roland Schäfer, victimele sunt angajati ai unei companii de constructii din localitatea Unna, care a inchiriat casa. Toti locatarii, 33 de romani și 8 cetateni moldoveni, sunt inregistrati la autoritatile din oras. La momentul producerii incendiului, in casa erau doar 31 de persoane.

In timpul actiunii de salvare, in curtea firmei din prejma, Hellweg-Werkstätten, au fost amenajate corturi, in care victimele usor ranite sa poata fi adapostite de frigul aspru de afara. Acestea au fost duse pe rand la spital, prezentand simptome de intoxicatie cu fum, sapte persoane fiind in stare grava. Intre timp, potrivit unor informatii din presa germana, toti cei spitalizati au fost externati.

Ancheta a fost preluata de politia criminala din Dortmund.

Anchetatorii declara ca „se porneste de la suspiciunea de incendiere intentionata grava”. La interventie au luat parte cca 180 de masini de pompieri si salvare.

Pana acum nu exista indicii in directia identificarii faptasilor. „De remarcat este insa faptul ca in cladire se aflau exclusiv muncitori angajati temporar, din Europa de Est”, mentioneaza pagina online a televiziunii RTL. Prin urmare, „un motiv legat de dusmania fata de straini nu este exclus”. Cu toate acestea, pana la clarificarea cazului, politia ancheteaza pe mai multe piste.

RTL difuzeaza si unvideoclipde la locul faptei, insotit de declaratiile celor doi brutari care au participat la actiunea de salvare si a unui comisar Kripo care se ocupa de caz.