Michael Flynn, fostul consilier pe probleme de securitate nationala al lui Donald Trump, ar fi fost indrumat sa intre in contact cu oficiali rusi de catre Jared Kushner, ginerele presedintelelui american Donald Trump, in jurul datei de 22 decembrie, pentru a discuta despre o rezolutie a ONU cu privire la Israel, au declarat surse citate de NBC News, potrivit Reuters.

Michael FlynnFoto: Captura YouTube

Flynn a pledat vinovat, vineri, fata de acuzatia ca a facut declaratii false FBI-ului.

Michael Flynn a recunoscut in cadrul intelegerii de a pleda vinovat cu anchetatorii lui Robert Mueller ca un membru de rang inalt al echipei de tranzitie a miliardarului republican l-a indrumat sa intre in contact cu oficiali rusi in decembrie 2016, relateaza The Associated Press, citata de news.ro.

El a devenit astfel primul oficial de la Casa Alba a lui Trump care incheie o intelegere prin care pledeaza vinovat in ampla ancheta a procurorului special Robert Mueller cu privire la o posibila coordonare intre Rusia si echipa de campanie a miliardarului republican cu scopul de a influenta rezultatul alegerilor din 2016.

Guvernul nu a dezvaluit identitatea acestui oficial de rang inalt din cadrul echipei de tranzitie.

Aceasta este prima recunoastere a vinovatiei din partea unuia dintre cei patru consilieri ai presedintelui Donald Trump acuzati pana acum in cadrul anchetei procurorului special Robert Mueller.

Flynn este anchetat intr-o serie de acuzatii - inclusiv cu privire la faptul ca a facut lobby din partea Turciei -, insa faptul ca impotriva sa a fost formulat un singur capat de acuzare, de declaratii false sugereaza ca el coopereaza cu ancheta lui Mueller in schimbul unei clemente, scrie AP.

Documente judiciare aratau ca el urma sa pledeze vinovat in legatura cu faptul ca a mintit in declaratii despre discutiile sale cu ambasadorul rus in Statele Unite in perioada de tranzitie, inainte de investirea lui Trump.

Flynn a fost un sustinator timpuriu si vocal al campaniei lui Trump, iar afacerile si contactele sale internationale l-au plasat in centrul anchetei lui Mueller.

Aceasta recunoastere a vinovatiei general-locotenentului in retragere din cadrul Fortelor terestre (US Army) face din el prima persoana care a lucrat in Casa Alba a lui Trump inculpata in ancheta care cauta probe ale unei eventuale coordonari intre echipa de campanie a miliardarului republican si Rusia cu scopul influentarii rezultatului alegerilor americane din 2016.