Imigratia ilegala dispune de resurse inepuizabile in Africa, iar politica Bruxelles-ului, a UE, de incurajare este un esec total si pericliteaza securitatea Europei - a subliniat Peter Szijjarto, ministrul ungar pentru afaceri externe si relatii economice internationale, joi, intr-o declaratie acordata prin telefon agentiei de presa MTI, din Abidjan, unde reprezinta Guvernul ungar la Summitul UE-Africa, citeaza Rador.

Peter Szijjarto a fost primit de premierul din Coasta de Fildes. Szijjarto s-a intalnit cu ministrii de externe din Egipt, Libia, Ghana, Sierra Leone, Insulele Seychelles, Botswana si Niger si multi dintre acestia impartasesc punctul de vedere ungar si dau dovada de disponibilitate in privinta cooperarii. Nici tarile africane nu sunt interesate, din motive de securitate, ca mase masive de oameni sa traverseze continentul in mod continuu, iar pe de alta parte contravine intereselor lor ca o parte semnificativa a fortei lor de munca sa plece, ceea ce poate genera probleme de natura economica si, in acest fel, migratia este impulsionata in continuare - a explicat ministrul.

Mai multi au precizat ca, pentru franarea migratiei, cooperarea dintre Africa si Europa trebuie axata pe trei puncte: in locul incurajarii emigratiei, trebuie acordat ajutor pentru apararea frontierelor, trebuie acordat sprijin pentru dezvoltarea economica si trebuie asigurate programe de burse pentru tarile africane - a mentionat seful portofoliului, referindu-se la intalnirile pe care le-a avut.