China finanteaza proiecte in valoare de mai multe miliarde de dolari in Iran, facandu-si drum din ce in ce mai adanc in economia iraniana, in timp ce competitorii europeni depun eforturi sa gaseasca banci doritoare sa le finanteze ambitiile, au declarat oficiali din guvernul si industria iraniene, potrivit Reuters.

Eliberat in urma cu doi ani de sanctiunile care i-au incetinit masiv economia, Iranul a atras investitii chineze fara precedent in aproape orice, de la spitale la cai ferate. Firma chineza de investitii CITIC Group, detinuta de stat, a deschis recent o linie de credit in valoare de 10 miliarde de dolari, in timp ce Banca Chineza de Dezvoltare are in vedere o linie de credit de 15 miliarde de dolari.

"Firmele occidentale ar face bine sa vina mai repede in Iran, in caz contrar China va prelua tot", a declarat Ferial Mostofi, presedintele comisiei pentru investitii din cadrul Camerei de Comert a Iranului, aflat la o reuniune privind investitiile desfasurata la Roma, in Italia, citeaza Rador.