Populatia musulmana din Europa va continua sa creasca in urmatoarele cateva decenii, chiar daca imigratia totala spre continent va inceta, potrivit unui studiu al Pew Research Center publicat miercuri pe pagina sa de internet si citat de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pew Research Center a elaborat trei scenarii pentru a estima numarul musulmanilor care vor trai in Europa pana in 2050. Scenariile variaza in functie de viitoarele nivele de imigratie. Punctul de referinta in cazul tuturor celor trei scenarii il reprezinta populatia musulmana din Europa (Europa fiind definita in cazul studiului drept cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia si Elvetia - n.r.) la jumatatea anului 2016, estimata la 25,8 milioane de persoane (respectiv 4,9% din intreaga populatie), o crestere fata de anul 2010, cand numarul total al musulmanilor in aceste tari era de 19,5 milioane (3,8% din intreaga populatie).

Conform primului scenariu imaginat de Pew Research Center, chiar daca imigratia va inceta imediat si permanent in Europa - asa-numitul scenariu "migratie zero" - populatia musulmana a Europei tot va continua sa creasca de la nivelul actual de 4,9% la 7,4% pana in anul 2050. Explicatia este aceea ca musulmanii sunt mai tineri (in medie, cu 13 ani) si au o rata a fertilitatii mai mare (in medie un copil in plus pentru fiecare femeie) decat restul europenilor, ceea ce reflecta de altfel o tendinta globala.

In cazul celui de-al doilea scenariu, de "migratie medie", se porneste de la premisa ca toate fluxurile migratorii au incetat undeva la jumatatea anului 2016, dar ca tendintele "normale" de imigratie catre Europa vor continua. In aceste conditii, populatia musulmana ar ajunge sa reprezinte 11,2% din populatia Europei pana in 2050.

In fine, un scenariu de "migratie puternica" ia in calcul ca afluxul record de refugiati catre Europa intre 2014 si 2016 va continua pe termen nedefinit cu aceeasi compozitie religioasa (in principal musulmani), suplimentar fluxului obisnuit de imigratie. In acest scenariu, musulmanii vor ajunge sa reprezinte 14% din populatia Europei pana in 2050 - aproape triplu fata de procentul actual - dar chiar si asa, numarul musulmanilor va fi sensibil mai mic decat cel al crestinilor si persoanelor fara religie care vor ajunge in Europa.

Per ansamblu, populatia Europei (atat musulmani, cat si nemusulmani) ar urma sa scada considerabil (de la circa 521 de milioane pana la 482 de milioane) in cazul unei migratii zero. Daca va exista o migratie medie, atunci populatia totala a Europei va ramane in mare aceeasi, iar in cazul unei migratii semnificative, populatia Europei va inregistra o crestere modesta.

Potrivit sursei citate, la nivelul anului 2010, in Romania traiau 70.000 de musulmani, iar in 2016 numarul acestora ajunsese la 80.000 (reprezentand 0,4% din populatia Romaniei). In cazul primului scenariu elaborat de Pew, "migratie zero", populatia musulmana din Romania va ramane la acelasi nivel la orizontul anului 2050 (estimat de Pew la 70.000 de persoane - n.r.). In cazul unei migratii medii, procentul musulmanilor ar creste la 0,8% (110.000 de persoane) pana in 2050. In fine, in cazul unei migratii puternice, numarul musulmanilor ar ajunge la 0,9% (120.000 de persoane) pana in 2050.

Impactul acestor trei scenarii este inegal in tarile europene. Ca urmare a politicilor guvernamentale, unele tari vor fi mai afectate de migratie decat altele, potrivit autorilor studiului. Tarile care au primit un numar relativ mare de refugiati musulmani in ultimii ani se vor confrunta cu cele mai importante schimbari in scenariul unei migratii puternice. De exemplu, procentul de musulmani din Germania (tara avea 6% musulmani in 2016) ar urma sa ajunga la circa 20% pana in 2050 in cazul unei imigratii puternice, fata de 11% in cazul unei imigratii medii si 9% in cazul migratiei zero.

Suedia, care a acceptat la randul ei un numar relativ mare de refugiati, va suferi cele mai puternice efecte in cazul in care afluxul migrator din 2014-2016 continua pe termen nedefinit. Populatia musulmana din Suedia (o tara cu 8% musulmani in 2016) ar putea ajunge la 11% pana in 2050 in cazul primului scenariu, 21% in al doilea scenariu si 31% in cazul celui de-al treilea scenariu.