Cubanezii au fost chemati duminica la urne intr-un scrutin local, alegeri considerate prima etapa a unei serii de alegeri ce vor conduce la desemnarea succesorului presedintelui Raul Castro, anul viitor, scrie Agerpres, citand AFP.

Presedintele cubanez, in varsta de 86 de ani, a votat intr-o sectie din apropierea resedintei sale din vestul Havanei, iar apoi a discutat cu elevi care monitorizeaza in mod traditional alegerile si cu locuitori ai capitalei.

Opozitia ilegala nu a reusit sa prezinte candidati in acest an, mai multi disidenti denuntand "presiuni si manevre" ale autoritatilor.

Alegerea consilierilor municipali (al doilea tur este programat pe 3 decembrie) are loc imediat dupa prima comemorare a lui Fidel Castro, decedat anul trecut.

Alegerile din aceasta perioada vor fi urmate, la inceputul anului viitor, de votarea celor aproape 600 de deputati ai Adunarii Nationale care, la randul lor, vor alege Consiliul de Stat, insarcinat cu desemnarea presedintelui, probabil la finalul lunii februarie a anului viitor.

Aflat in aceasta functie din anul 2008, dupa un interimat de doi ani, Raul Castro a anuntat deja ca nu va mai candida pentru un nou mandat.