Un exemplar al cartii "Originea speciilor", cu note scrise de mana de Charles Darwin, va fi scos la licitatie in luna decembrie de casa Christie's, valoarea acestuia fiind estimata intre aproximativ 335.000 si 558.300 de euro, informeaza Guardian, citat de news.ro.

Originea speciilor, adnotata de DarwinFoto: Christies

Potrivit casei de licitatii Christie's, cartea va oferi pentru prima data o vedere clara a revizuirilor facute de Darwin, fara "valul reconstruirii si traducerii acestora".

"Ofera o privire asupra metodei lui de lucru si documenteaza dezvoltarea ideilor sale pentru 'marea lui carte'", arata Christie's.

Revizuirile lui Darwin au fost facute pe mai multe foi din cea de-a treia editie a lucrarii sale, pe care i le-a trimis traducatorului sau german, pentru a le include in cea de-a doua editie germana a cartii "On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life". Apoi, modificarile au fost introduce in cea de-a patra editie in limba engleza si toate urmatoarele versiuni ale cartii.

Potrivit casei de licitatii, foile cu notitele lui Darwin ar fi fost detinute de traducatorul HG Bronn, care a murit in anul 1862. Apoi, acestea au fost legate si au intrat in posesia corespondentului lui Darwin, paleontologului german Melchior Neumayr. Cartea s-a aflat in posesia descendentilor lui Neumayr pana in prezent.

Oamenii de stiinta stiau din corespondenta lui Darwin ca aceste note au fost facute. Insa, potrivit casei de licitatii Christie's - care a inclus in lotul licitatiei si o scrisoare trimisa de Darwin lui Neumayr, "nu se stia unde sunt acele note" si nici daca au "supravietuit".

Casa de licitatii a mai vandut, in iulie, o prima editie a cartii "On the Origin of Species", fara insemnari, la pretul de 300.370 de euro.