Statele Unite ale Americii vor inceta aprovizionarea cu arme a militiei kurde YPG, potrivit ministrului de Externe din Turcia, Mevlut Cavusoglu, care a spus ca presedintele american Donald Trump a facut aceasta promisiune in timpul unei convorbiri telefonice cu omologul sau turc, Recep Tayyip Erdogan, informeaza bbc.com, citat de news.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

YPG este principala formatine kurda din cadrul Fortelor Democratice Siriene, o alianta a militiilor arabe si kurde care lupta din luna iunie impotriva gruparii Statul Islamic in Raqqa.

Casa Alba a transmis ca face "ajustari" pentru a sprijini partenerii din Siria, fara sa mentioneze, insa, denumirea YPG.

Turcia se plange de multa vreme pe tema sprijinului american pentru acest grup.

Washington a considerat YPG drept un partener-cheie in lupta impotriva asa-numitului Stat Islamic. Insa, Ankara ii catalogheaza pe luptatorii care apartin acestui grup drept teroristi.

Turcia sustine ca YPG este o extensie a Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup impotriva caruia lupta de mai multe decenii in sud-estul tarii.

Totusi, SUA considera ca YPG este un grup distinct fata de PKK. In mai, Washington a anuntat ca va aproviziona cu arme luptatorii kurzi din Fortele Democratice Siriene (SDF) - o alianta multietnica si multireligioasa formata din luptatori kurzi, militii arabe si asiriene, care au lansat in noiembrie ofensiva de recapturare a capitalei de-facto a ISIS, Rakka. Anterior, SUA inarmase doar luptatorii arabi ai SDF.

"Presedintele Trump si-a informat generalii intr-un mod foarte deschis ca YPG nu va mai primi arme", a declarat Mevlut Cavusoglu, potrivit Hurriyet Daily News.

Potrivit ministrului, Trump l-a asigurat de acest lucru pe Erdogan, dupa ce presedintele turc si-a exprimat din nou ingrijorarea cu privire la continuarea aprovizionarii YPG cu arme si vehicule blindate.